"Međunarodna anomalija"

Čelnica francuskog ekstremno-desničarskog Nacionalnog fronta poručila da Evropska unija predstavlja “međunarodnu anomaliju" i da raspad EU, kao i raspad Sovjetskog Saveza, ne bi značio kraj zemalja članica

Čelnica francuskog Nacionalnog fronta, ekstremne desnice u toj zemlji, Marine Le Pen, izjavila je za francuski radio “RFI” da Evropska unija predstavlja “međunarodnu anomaliju” i da će se raspasti kao nekadašnji Sovjetski Savez, javlja Anadolu Agency (AA).
“Za EU, poput Sovjetskog Saveza, nema spasa. Želim da Evropa ponovo postane unija suverenih država”, poručila je Le Pen.
Istakla je da raspadom SSSR-a nije došlo do smrti zemalja članica i da se to ne bi dogodilo ni sa zemljama članicama Evropske unije.
“Predlažem za Evropu da se vrati prosperitetu i sigurnosti u kontekstu saradnje država koje slobodno mogu da sarađuju ili ne sarađuju ako smatraju da to nije u interesu njihovih naroda”, rekla je Le Pen.
Njen istup dolazi u vrijeme kada je u Francuskoj najavljeno otpuštanje više stotina radnika, a Le Pen je kazala kako je za krizu na tržištu rada kriva “nepravedna konkurencija” iz zemalja EU.
Ona je stoga pozvala da se uvede “inteligentan protekcionizam” i stroža kontrola imigracije jer, prema njenom mišljenju, Francuzi žele granice.
"Francuska ne može prihvatiti sve Rome iz Evrope", poručila je čelnica Nacionalnog fronta Marine Le Pen.
Njena partija je u nekoliko navrata bila proglašena krivom po optužbama za podsticaj na rasnu disrkiminaciju i negiranje Holokausta.