Romkinja sa Kosova u Francuskoj

Petnaestogodišnja Romkinja sa Kosova, koja je izgubila bitku za azil u Francuskoj, privedena je u sred školskog izleta, kako bi bila izbačena iz zemlje.

Leonarda Dibrani je protjerana zajedno sa roditeljima i petoro braće i sestara, nakon što su izgubili bitku za dobijanje azila u Francuskoj.
Kada je odluka o nedodjeljivanju azila stupila na snagu, ona je bila na školskom izletu, koji je prekinut naočigled druge djece. 
Leonarda je rekla za Francuski radio da je njoj na Kosovu uskraćeno obrazovanje, i da bi željela da se vrati u Francusku kako bi završila školu. 
Policija je 9. oktobra došla u dom Dibranijevih, da bi otkrila da je Leonarda na izletu sa školom. Oni su kontaktirali jednu od nastavnica koja je takođe bila na ekskurziji. Poslije prepirke, nastavnica je zaustavila autobus i zajedno sa Leonardom se srela sa policijom, koji su odveli mladu Romkinju u pritvor. 
"Moje kolege su onda objasnili situaciju ostaloj djeci, koja su mislili da je Leonarda ukrala nešto, ili da je napravila neki prekršaj. Studenti i nastavnici su bili šokirani", rekla je nastavnica. 
Istog dana porodica, koja je izbjegla sa Kosova je vraćena u Prištinu. Od tada žive u  Mitrovici. 
Vlada sprovodi istragu kako bi utvrdila na koji način je vođen čitav ovaj slučaj. 
Premijer Žan Mark Ero je rekao parlamentu da ako je napravljena greška, porodica može da se vrati u Francusku. 
Ministar unutrašnjih poslova, Manuel Vals, sa druge strane smatra da je ovakvo nasilno proterivanje opravdano. On je prošlog mjeseca rekao da su Romi "nekompatibilni sa francuskim načinom života". 
Evropska komisija zaprijetila je sankcijama Francuskoj zbog Roma, podsjećajući da Romi kao evropski građani imaju pravo na slobodno kretanje širom EU. Francuski predsjednik Fransoa Oland je rekao poslije toga da Francuska poštuje Rome i radi na njihovoj društvenoj integraciji "kada mogućnosti i volja postoje". 
Francuska je u najskorijem talasu proterala oko 240 Roma iz istočne Evrope. Istovremeno, policija je uklonila ilegalna romska naselja u Lilu, Parizu i Lionu. Politiku protjerivanja Roma koju je započeo Nikola Sarkozi, nastavljena je i tokom mandata Fransoa Olanda, pa tako je u posljednjih par godina na hiljade Roma protjerano iz Francuske i vraćeno u zemlje iz kojih su izbjegli.

Izvor: B92