Izvještaj Evropske komisije o napretku Kosova

U Izvještaju Evropske komisije navodi se da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom kojim posreduje EU i realizovalo je značajne reforme zadate u Studiji izvodljivosti iz 2012.

Evropska komisija je u Izvještaju o napretku Kosova, koji je danas usvojen, zaključila da je u proteklih godinu dana kosovska evropska perspektiva značajno napredovala, prenosi Anadolu Agency.
"Kosovo je posvećeno dijalogu sa Srbijom u kojem posreduje EU i realizovalo je značajne reforme zadate u Studiji izvodljivosti iz 2012. godine. EU uvažava ove napore svojom saglasnošću da započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, navodi se u Izvještaju.
Izvještaj o napretku Kosova dio je Paketa proširenja EU za 2013. godinu.
U Izvještaju EK, u dijelu koji se odnosi na političke kriterijume, navodi se da je Kosovo povećalo kapacitete za ispunjavanje prioriteta procesa evropske integracije poštovanjem kratkoročnih zadataka utvrđenih u Studiji izvodljivosti (vladavina prava, javna uprava, zaštita manjina i trgovina) i pripremom za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
"Kosovo je u kontekstu dijaloga o viznoj liberalizaciji izmjenilo i usvojilo važne zakone, uključujući i onaj o azilu, finansiranju partija i trgovini ljudima. U januaru su na snagu stupili zakoni o sudovima i tužilaštvu, kojima su uvedene nove sudske i tužilačke strukture”, piše u Izvještaju.   
Komisija je podvukla potrebu da se nastavi sa normalizacijom odnosa sa Srbijom i jačanjem inkluzivnog Kosova.
Potrebni su dodatni napori Kosova za postizanje evropske reformske agende u vidu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prioritetne oblasti uključuju vladavinu prava, pravosuđe, javnu upravu, izbornu reformu i skupštinsku reformu, ljudska i elementarna prava, zaštitu manjina, trgovinu i pitanja unutrašnjeg tržišta, kao i fitosanitarna i veterinarska pitanja. 
U dijelu o ekonomskim kriterijumima ističe se da je Kosovo postiglo napredak ka uspostavljanju tržišne ekonomije. 
"Kosovo naročito treba da popravi svoje poslovno okruženje, podršku privatnom sektoru i da riješi strukturne slabosti na tržištu rada kako bi smanjilo nezaposlenost”, piše u Izvještaju. 
Kada je riječ o zakonodavstvu, zaključuje se da je Kosovo postiglo napredak u pripremi za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
"Kosovo je završilo restrukturiranje Ministarstva trgovine i industrije i završilo je analizu uticaja u svijetlu pregovora o aspektima SSP-a koji se tiču trgovine. Kosovo je takođe preduzelo korake za pripremu popisa poljoprivrednih dobara. Zakonodavstvo je uspostavljeno u širokoj lepezi tehničkih pitanja. Kosovo je spremno da započne proces pregovora", ističe se u Izvještaju.