Ko je Jannik Sinner

Jannik Sinner, 22-godišnji italijanski teniser, danas je izborio prvo Grand Slam finale u svojoj karijeri.

Četvrti reket svijeta, najbolje rangirani teniser iz Italije svih vremena, u polufinalu Australian Opena izbacio je trenutno najboljeg u ovom sportu - Novaka Đokovića.

Sinner je srušio Đokovića u četiri seta poslije tri sata i dvadeset minuta borbe.

Prethodno je mladi Italijan na Grand Slam turnirima igrao i polufinale Wimbledona 2023. godine, a zaustavio ga je upravo Đoković. Sinner je u Australiji spremio slatku osvetu i otišao stepenicu dalje.

U posljednjih pet međusobnih duela s Đokovićem, Italijan se radovao tri puta.

Sinner je rođen u Sextenu, zimskom odmaralištu u Južnom Tirolu na sjeveru Italije, gdje većina stanovnika govori njemačkim jezikom. Zbog mjesta rođenja, glavna strast tokom odrastanja bila mu je skijanje. Bio je jedan od najboljih italijanskih mladih skijaša u dobi od osam do 12 godina. S osam godina postao je nacionalni prvak u veleslalomu, a s 12 italijanski viceprvak. Uporedo sa skijanjem bavio se i tenisom.

- Skijao sam, jer tamo odakle sam, prvi sport je skijanje, odnosno zimski sportovi - kazao je ranije u jednom intervjuu.

S 13 i po godina napustio je porodicu, što nije bilo jednostavno. Ostavio je roditelje i brata i otišao živjeti u akademiju italijanskog trenera Ricarda Piattija. Ispostavilo se da je to bio ključni korak za njegovu tenisku karijeru.

Pod Piattijevom palicom, koji je radio i s Novakom Đokovićem, Sinner je postao jedan od najvećih talenata na teniskoj sceni. Naravno, talenat ne garantira nikakav uspjeh jer mnogi mladi igrači nestanu pod svjetlima reflektora, ali Sinner se uspio etablirati.

Sinner je osvojio svoj prvi ATP Challenger naslov u Bergamu u februaru 2019. u dobi od 17 godina i šest mjeseci. Postao je prva osoba rođena 2001. koja je stigla do finala Challengera i najmlađi Italijan koji je osvojio Challenger naslov u historiji. Titula mu je donijela napredak za više od 200 pozicija na ATP-listi, do 324. mjesta.

Njegova prva pobjeda na turnirima iz Masters serije došla je na Italian Openu, a među 200 najboljih probio se u julu 2019. sljedećom ATP pobjedom na Croatia Openu u Umagu. Nakon poraza u kvalifikacijama za Wimbledon, Sinner se uspio plasirati na svoj prvi Grand Slam tunir (US Open). U debiju je poražen od Stana Wawrinke.

U završnici te sezone na European Openu stigao je do polufinala. Tada je eliminirao prvog nositelja i 13. igrača svijeta Gaela Monfilsa. Bila mu je to prva pobjeda protiv igrača iz top 50. Izvedba mu je pomogla da prvi put stigne među 100 najboljih na ATP listi. Na kraju sezone s pozivnocom je zaigrao na Next Gen ATP Finalsu, tuniru za talentovane tenisere do 21 godine, a na kraju je osvojio naslov. Godinu je okončao na 78. mjestu najboljih svjetskih tenisera.

U 2020. godini Italijan je igrao treće kolo Mastersa u Rimu, četvrtfinale Roland Garrosa, polufinale ATP tunira u Kelnu, a sezonu je zatvorio svojim prvim ATP naslovom u Sofiji. Postao je najmlađi igrač koji je okitio ATP titulom još od Keija Nishikorija 2008. godine. Sinner je godinu završio na 37. poziciji rang-liste.

Naredne godine Italijan je svojoj kolekciji pridodao još četiri naslova, a Miamiju je igrao prvo ATP Masters finale iz serije 1.000. Rezultati u 2021. donijeli su mu plasman karijere, s obzirom na to da je godinu okončao na deseto mjestu.

U 2022. godini Sinner je igrao četvrtfinale Australian Opena, US opena i Monte Carla, a na Croatia Openu pobjedom protiv Carlosa Alcaraza osvojio je prvi naslov na zemljanoj podlozi. U 2023. godinu je ušao sa 15. pozicije na ATP-listi.

Sinner je u 2023. osvojio naslove u Montpellieru, Beču, Pekingu i Torontu, igrao polufinale Wimbledona, Indian Wellsa, Monte Carla, finale Miamija, Torina, Rotterdama.

Ovu godinu počeo je sjajno, plasmanom u finale Australian Opena. U polufinalnom duelu Đokoviću nije dopustio niti jednu break loptu. Sinner je prvi Italijan koji je došao do finala u Melbourneu i treći Italijan koji je stigao do finala Grand slama u Open eri. Ukupno je u karijeri na teniskim turnirima zaradio 16,8 miliona dolara.

Faktor