HISTORIJSKI TRENUTAK

Danas smo na Australian Openu svjedočili sceni koja bi mogla nagovijestiti bolje dane kada su odnosi ukrajinskih teniserki sa Ruskinjama i Bjeloruskinjama.

Uskoro će biti obilježena druga godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu uz svesrdnu bjelorusku pomoć, a isto toliko vremena ukrajinske teniserke izbjegavaju pozdravljanje s Ruskinjama i Bjeloruskinjama na turnirima.

Bjeloruskinja Arina Sabalenka je za samo 55 minuta izbacila Ukrajinku Lesju Curenko sa 6:0, 6:0, a nakon okončanja meča na mreži se desio, slobodno možemo reći, historijski trenutak.

Skoro pune dvije godine Ukrajinke nakon završetka mečeva u potpunosti ignorišu protivnice iz Rusije i Bjelorusije. Ni ne pogledaju ih, već odmah odu do sudije/sutkinje i rukuju se sa njim/njom. Ovaj put je bilo drugačije.

Sabalenka je nakon završnog poena krenula ka mreži, te je podigla ruku u znak pozdrava, a identičan gest je uradila Ukrajinka.

Curenko je potom gestikulirala da je takav pozdrav dovoljan i da se neće rukovati, a nakon što je pružila ruku sudiji uputila je nekoliko riječi Sabalenki.

"U potpunosti je razumijem i poštujem njen stav. Bila je puna poštovanja. Rekla mi je: 'Odlično si igrala'. Nismo se rukovale, ali je pokazala poštovanje. Mnogo cijenim taj njen gest", rekla je Sabalenka nakon meča.