NAKON IZREČENIH STAVOVA

Farmaceutski gigant Moderna je unajmila bivšeg agenta FBI-a da sastavi interne izvještaje kompanije o "visokorizičnim" slavnim ličnostima", uključujući tenisku zvijezdu Novaka Đokovića, a koji su javno kritikovali vakcine protiv koronavirusa, piše New York Post.

Farmaceutska kompanija sa sjedištem u Bostonu, koja je prodala jednu od prvih mRNA vakcina protiv COVID-19 koja je distribuirana desetinama miliona Amerikanaca tokom pandemije koronavirusa, navodno zapošljava tim bivših službenika za provođenje zakona koji čine "odjel za dezinformacije" koji prati reakcije na njihovu vakcinu.

Vijest o postojanju odjela i njegove izvještaje prvi su otkrili nezavisni novinar Lee Fang i Jack Poulson.

Prema njihovim tvrdnjama, odjeljenje je naručilo jedan izvještaj pod nazivom "Đoković krunisani heroj protiv vakcine poslije pobjede na US Openu".

Đokoviću, koji drži rekord svih vremena po broju Grand Slam titula, nije dozvoljeno da učestvuje na US Open turnirima 2021. i 2022. zbog odbijanja da primi vakcinu protiv COVID-a.

Moderna je bila zabrinuta zbog toga što "protivnici vakcine" slave Đokovićevu pobjedu, što je učinilo da se mnogi na društvenim mrežama "podsmijavaju činjenici da je Moderna sponzor US Opena".

"Perspektiva Đokovića, koji se protivio vakcini što mu nije dozvolio da se takmiči na US Open 2022. godine, vratio se i osvojio turnir koji sponzoriše Moderna ojačalo je tvrdnje da su vakcine nepotrebne", navodi se u dijelu izvještaja.

Raspravu oko Đokovića Moderna je stoga ocijenila kao "visoko rizičnu", a osim Novaka na listi su ilijarder i vlasnik društvene mreže X Elon Musk i glumac Russell Brand.