MOĆ NOVCA

Saudijska Arabija je posljednjih godina ulaganjem ogromnih količina novca mnogo utjecala na svjetski sport. Svjedočimo novim trendovima u nogometu i boksu, a uskoro bi mogli vidjeti revoluciju i u tenisu.

Ove sedmice će Jeddah biti domaćin Next Gen turnira na kojem učestvuju najbolji mladi teniseri svijeta, no to je, po svemu sudeći, samo početak.

Kako je objavio Jon Wertheim, novinar iz Amerike, Saudijska Arabija planira uložiti velike novce u tenis i tako nanijeti težak udarac ATP-u i WTA-u, čiji bi turniri mogli pasti u potpuno drugi plan.

Naime, plan Saudijaca je kreirati saradnju s Grand Slam turnirima, "preoteti" sve Masterse ATP i WTA Touru te im pridodati jedan vlastiti koji bi se igrao u Saudijskoj Arabiji sedmicu prije Australian Opena, prvog Grand slama sezone.

Tako bi Saudijci zadali nokaut ATP i WTA Touru te stvorili svoju tenisku Superligu od desetak turnira na godišnjem nivou. Grand slamovi svejedno već nisu dio ATP i WTA Toura, ali se osvojeni bodovi upisuju na njihove ranking liste.

Teniski fanovi širom svijeta su zabrinuti i nezadovoljni ovakvim vijestima iz Saudijske Arabije, a pojedini traže i osnivanje nezavisnog sindikata tenisera koji bi spriječio ovakvu revoluciju.

Upravo će pomenutim Next Gen turnirom u Jeddahu ove sedmice biti okončana aktuelna sezona, a hoće li biti posljednja na kakve smo navikli, ostaje da vidimo u narednim mjesecima.