Teniski savez Kosova podnio je žalbu Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF) nakon sporne pjesme uz koju su Novak Đoković i njegovi saigrači iz reprezentacije Srbije izašli na teren Davis Cupa u Malagi.

Srbija se rezultatom 2:0 protiv Velike Britanije plasirala u polufinale Davis Cupa gdje će igrati s Italijom. Međutim, nakon meča više se priča o pjesmi uz koju su teniseri Srbije izašli na terene, nego o samom tenisu.

Đoković i ekipa na teren su izašli s pjesmom "Veseli se srpski rode" koja se smatra nacionalističkom jer se poziva na aneksiju dijelova na Kosovu i u Crnoj Gori.

U pjesmi se pominju dijelovi pomenutih zemalja uz želju da se od Prizrena (Kosovo) do Rumije (Crna Gora) "vije srpski barjak", a upravo ta pjesma puštena je sa zvučnika na najmasovnijem reprezentativnom teniskom takmičenju na svijetu.

Stoga, nije se dugo čekala reakcija. Teniski savez Kosova podnio je žalbu ITF-u i Međunarodnom olimpijskom komitetu osuđujući, kako su naveli, nacionalističke postupke i pjesme Đokovića i ostalih srbijanskih tenisera na Davis Cupu.
  Također, iz Teniskog saveza Kosova osudili su i ITF smatrajući ga odgovornim i saučesnikom za ovu provokaciju.

"Nevjerovatno je da se takve provokacije nacionalističkim pjesmama događaju na velikim sportskim događajima, posebno u Davis Cupu, koji je zapravo Svjetsko prvenstvo u tenisu. Zato je ITF kao organizator takmičenja odgovoran za ovakvu provokaciju države Kosovo", navodi se između ostalog u saopćenju.

Iz krovne kuće kosovskog tenisa naglasili su da ovo nije prva Đokovićeva provokacija uz podsjećanje da je na kameri na Roland Garrosu napisao: "Kosovo je srce Srbije".