MEČ 4. KOLA

U ženskoj konkurenciji na US Openu sinoć smo vidjeli veliko iznenađenje nakon što je teniserka iz Latvije Jelena Ostapenko (WTA: 21.) pobijedila prvu igračicu svijeta Igu Swiatek rezultatom 2:1 u setovima.

Swiatek, prošlogodišnja pobjednica US Opena, dobro je otvorila meč 4. kola i prvi set riješila u svoju korist rezultatom 6:3, no nakon toga, u potpunosti je izgubila ritam i svoju prepoznatljivu igru i na kraju je puno lakše od očekivanog izgubila ovaj meč.

Da sve bude još zanimljivije, sinoćnji duel je bio četvrti međusobni za spomenute dvije teniserke, a teniserka iz Latvije je i četvrti put došla do pobjede. Nakon ovog poraza, Swiatek više neće biti prva na ATP listi.

U setovima, nakon što je prvi osvojila rezultatom 6:3, drugi i treći je Swiatek izgubila rezultatom 6:3 i 6:1.

Ostapenko je bila posebno sretna nakon meča te je rekla da je atmosfera bila nevjerovatna.

"Nevjerovatna atmosfera... Uvijek očekujem tešku borbu s Igom, sjajna je igračica, konstantna, ali sam znala da moram biti agresivna, što je stil igre koji njoj ne odgovara. Borila sam se do posljednjeg poena, u prvom setu sam malo žurila i pravila greška, ali od drugog sam bolje servirala i napadla 'iz terena'. Samo sam razmišljala o tome da moram igrati jako sve dok se ne rukujemo, nisam joj davala mnogo šansi i iako sam promašila neke udarce, trener mi je rekao da ostanem agresivna", rekla je nakon meča.
U narednom kolu, teniserka iz Latvije će igrati protiv domaće igračice Coco Gauff.