Grand Slam

Današnji finalni meč između dva vodeća tenisera u ovom trenutku bio je istinski spektakl od prvog do posljednjeg momenta.

Carlos Alcaraz pobjedom nad Novakom Đokovićem sa 3-2 u setovima (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4) stigao je do svog prvog osvojenog Wimbledona u karijeri.

Alcaraz je prekinuo Đokovićev niz od 34 uzastopne pobjede na Wimbledonu i trijumfom na londonskoj travi postao treći najmlađi osvajač Wimbledona u historiji nakon Borisa Beckera i Bjorna Borga.

Mladi 20-godišnji Španac današnjom pobjedom stigao je do svog prvog Wimbledona, a drugog Grand Slam naslova u karijeri nakon što je prošle godine osvojio US Open.

Finale između dvojice prvoplasiranih igrača na ATP listi potpuno je opravdalo očekivanja. Ovo je bio njihov treći međusobni duel, a u prethodna dva duela omjer je bio 1-1.

Fenomenalan meč

Đoković je na impresivan način otvorio meč. Silovito je krenuo od samog početka, i snažnim servisom držao sve konce igre u svojim rukama. Vezanim breakovima Đoković je poveo sa 5:0, Alcaraz je uspio smanjiti na 5:1, ali je Đoković ipak bez problema završio prvi set.

Mnogi su pomislili kako će mladi Španac nakon lošeg prvog seta psihički pasti. Međutim, Alcaraz je drugi set odigrao daleko bolje i zrelije od prvog. Poveo je sa 2:0, ali je Đoković uspio izjednačiti na 2:2. Do kraja drugog seta su igrali potpuno izjednačeno, a set je odlučen u tie breaku koji je Alcaraz riješio u svoju korist.

Španac se vratio u meč, a pritisak se prebacio na Đokovića, koji je u trećem setu sve češće gestikulirao prema publici i ulazio u raspravu sa sudijom.

Alcaraz je vodio 3:1 u trećem setu, a onda su odigrali gem za pamćenje. Peti gem je trajao skoro 30 minuta, a Španac je iskoristio sedmu break loptu i poveo sa 4:1.Nakon takve igre, Španac je bez problema priveo kraju treći set i slavio sa 6:1 protiv psihički klonulog Đokovića.

Nakon trećeg seta Đoković je otišao u svlačionicu gdje se zadržao skoro sedam minuta kako bi se povratio psihički. Odmor se osjetio, jer je Đoković zaigrao mnogo bolje u četvrtom setu. Sredinom seta uspio je uzeti break Špancu i potvrditi ga svojim servisom za vodstvo 4:2. Đoković je do kraja seta uzeo Alcarazu još jedan break i slavio sa 6:3, izjednačio na 2-2 i izborio odlučujući peti set.

Alcaraz se nije predavao. Bolje otvara peti set, uspio je uzeti break Đokoviću i doći do vodstva 3:1. Đoković je, frustriran gubitkom gema, slomio reket, ali nije uspio slomiti Alcaraza, koji je na kraju dobio set sa 6:4.

Teniska budućnost

Pred Alcarazom je, ističu teniski stručnjaci, velika karijera. Teniske legende poput Johna McEnroea prije meča vjerovali su da mladi Španac može dobiti Đokovića, ali i da može u budućnosti postati teniser s velikim brojem trofeja.

"Ovo će biti težak zadatak za Carlosa Alcaraza, posebno nakon onog teškog poraza u Parizu. Naravno, ima šanse u finalu. Ako bude igrao svoju igru i to dobro, mislim da može osvojiti Wimbledon, apsolutno. Mislim da će osvojiti Wimbledon više puta. Mislim da je spreman potencijalno ga osvojiti ove godine. Jako se veselim vidjeti šta će se dogoditi“, kazao je McEnroe uoči finala. I bio je u pravu.

Bivši britanski as Tim Henmann smatra da Carlos Alcaraz nevjerovatnom brzinom uči kako igrati i ponašati se na najvećim turnirima protiv najjačih protivnika.

Alcaraz je igrač koji je gledao Rogera, Rafu i Novaka, i uzeo je najbolje od njih trojice. Ima Novakovo kretanje u uglovima, ima silovitost i takmičarski duh Rafe. Ima prekrasan slice backhand i koristi mrežu. Toliko je učinkovit na tri različita dijela terena, ima nešto što nijedan drugi mladi igrač nije uspio unijeti u igru“, kazao je bivši pobjednik Wimbledona u parovima Todd Woodbridge.

Carlos Alcaraz Garfia rođen je 5. maja 2003. u Murciji. U dosadašnjoj karijeri je osvojio ukupno 12 naslova uključujući današnji Wimbledon i prošlogodišnji US Open, te četiri naslova iz serije Masters 1000. Trener mu je još jedan sjajni bivši španski teniser Juan Carlos Ferrero.

Kada je u septembru prošle godine osvojio US Open, Alcaraz je postao najmlađi teniser na vrhu ATP liste sa 19 godina, 4 mjeseca i 6 dana, i prvi tinejdžer u Open eri koji se našao na vrhu muške liste.

Prije Wimbledona teniski stručnjaci su rekli kako budućnost svjetskog tenisa pripada Alcarazu. Današnjom sjajnom igrom Alcaraz je to i potvrdio.