SPORNA ODLUKA

Njemački teniser Alexander Zverev (26) šokiran je jer mu organizatori Roland Garrosa ne dozvoljavaju uzimanje insulina na terenu.

Zverev je prošle godine otkrio da mu je dijagnostifikovan dijabetes tipa 1 kada je imao samo tri godine te da mora redovno uzimati insulin kako bi održao nivo šećera u krv.

Tokom sinoćnjeg meča osmine finala s bugarskim teniserom Grigorom Dimitrovim, Nijemac je odlučio dati sebi injekciju u pauzi između gemova, ali su ga zvaničnici zaustavili navodeći da nije dozvoljeno to raditi na terenu.
  "Rekli su mi kako moram napustiti teren. Tokom mog posljednjeg meča saopštili su mi da će se to računati kao pauza za toalet. Imam samo dvije pauze za toalet, a u najboljem meču od pet setova ponekad moram ubrizgati četiri ili pet puta insulin. To bi značilo da se ne dozvoljava nešto što je neophodno za moje zdravlje i život", rekao je Zverev nakon meča.

Međutim, tu nije bio kraj. Zverev je napustio teren kako bi uzeo insulin, ali onda ga je zaustavio supervizor Roland Garrosa koji ga je obavijestio da je samo ljekar ovlašten da daje takve injekcije.

"Supervizor koji nije znao za ovo ušao je u prostoriju, uspaničio se i rekao: 'Ne, ne, ne možete to. Doktor mora doći da ubrizga injekciju'. Rekao sam mu da imam dijabetes od svoje treće godine i da znam tačno šta radim. Međutim, on je samo odgovorio: 'Ne, to mora uraditi doktor.' Rekli su da izgleda čudno kada ovo radim na terenu. Ukoliko to ne uradim, moj život će biti u opasnosti. Ipak, rekli su da izgleda čudno. Ova diskusija nema smisla", ogorčen je Zverev.

Podsjetimo, Nijemac će u četvrtfinalu Roland Garrosa igrati protiv Argentinca Tomasa Martina Etcheverryja, a ovaj duel je na rasporedu sutra od 11:00 sati.