Povratkom na prvo mjesto ATP liste Novak Đoković je počeo 374. sedmicu kao reket broj jedan. Nema sumnje da će se tu zadržati još neko vrijeme, tako da će sasvim sigurno preteći i Štefi Graf (Steffi) na vječnoj listi po broju sedmica provedenih na 1. mjestu.

Naime, legendarna Njemica je bila broj 1 čak 377 sedmica, odnosno više od sedam godina.

Đoković je davno pretekao Rodžera Federera (Roger) po tom rekordu u muškom tenisu, a sada mu je na dohvat ruke još jedan vječni teniski rekord.


Štefi Graf. Twitter

Potrebno je da još pet sedmica provede na prvom mjestu, što će se gotovo sigurno i dogoditi, tako da će 27. februara ući u historiju kao teniser koji je najduže bio na prvom mjestu u obje konkurencije, u muškoj i ženskoj.

Podsjetimo, drugoplasirani Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz) je povrijeđen i zbog toga nije ni igrao na Australijan openu, a također brani i predstojeći turnir u Riju iz serije 500 (20. februar), pa ukoliko ne bude igrao, izgubit će 500 bodova. Tako će Đoković uvećati svoju prednost na ATP listi, pred turnir u Dubaiju (od 27. februara do 4. marta) koji je prvi koji će igrati nakon Australijan opena.