ŠOKIRAO PRIZNANJEM

Nakon što nije nastupio na Wimbledonu zbog zabrane nastupa ruskim i bjeloruskim teniserima, osmi igrač svijeta Andrej Rubljov razmatra promjenu državljanstva.

Rubljov (8. ATP), koji je svojevremeno bio i peti igrač svijeta, nije nastupio na Wimbledonu nakon što se najveći turnir u svijetu tenisa odlučio na revolucionarnu odluku da zabrani igračima iz Rusije i Bjelorusije takmičenje.

Ta odluka bila je protivna onome što Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) nalaže, pošto su iz krovne kuće muškog tenisa dozvolili igranje Rusima i Bjelorusima, ali bez isticanja njihovih zastava.

Ipak, postoji mogućnost da se to nastavi pa je tako Andrej Rubljov najavio promjenu sportskog državljanstva ukoliko se zabrana proširi na ostale turnire ili ostane na Wimbledonu naredne godine.

"Što se tiče nastupa na Wimbledonu, prihvatljivo je promijeniti sportsko državljanstvo. Tada bi mi dozvolili učešće. Ako nam bude zabranjeno igranje na svim turnirima, onda je promjena državljanstva opcija", rekao je Rubljov u razgovoru za YouTube kanal novinara Viktora Kravčenka.

Rubljov je otkrio da su ruski teniseri nudili brojne opcije organizatorima Wimbledona kako bi nastupili, ali je sve odbijeno.

"Naravno da sam bio frustriran. Sve što sam imao, investirao sam u karijeru i onda mi zabrane da nastupam. Ponudili smo nekoliko solucija koje bi bile diplomatski vrlo korisne. Recimo, željeli smo nastupiti u dublovima zajedno s ukrajinskim igračima, ali je sve odbijeno", naglasio je Rubljov.

Brojni Rusi i Ruskinje nastupili su na Wimbledonu pod zastavama drugih zemalja, ali su promjenu državljanstva odradili ranije. Najviše pažnje privukla je Elena Ribakina, koja je pod zastavom Kazahstana na senzacionalan način osvojila najveći turnir na svijetu prije nešto više od sedam dana. Ipak, Ribakina je promjenu državljanstva odradila 2018. godine i to se ne vezuje za zabranu uzrokovanu vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu.