Pariz

Jedna od neočekivanih tema Roland Garrosa je djevojka koja je u petak prekinula polufinale Marina Čilića i Caspera Ruuda.

Nije dugo trebalo da se sazna ime "uljeza", zašto je to napravila, a oglasila se i ona sama te se javno ispričala akterima polufinala Čiliću i Ruudu te teniskim fanovima, ali kako ona kaže "u pitanju je nešto veće" od tenisa.

Podsjetimo, u šestom gemu trećeg seta mlada dama je nadmudrila osiguranje te se lancem privezala za tenisku mrežu. Na bijeloj majici je imala natpis "Imamo još 1028 dana". Prekid je trajao 15-tak minuta dok je nisu iznijeli s terena.

Prema pisanju francuskih medija riječ je o 22- godišnjoj Alizee koja slobodno vrijeme provodi kao klimatska aktivistica pokreta "Derniere Renovation" (Posljednja obnova).

Oni na svakojake načine pokušavaju probuditi svijest kod ljudi zbog klimatskih promjena dok nije kasno, ali njihovi protesti nisu nasilni i ne uključuju uništavanje tuđe imovine.

Oglasila se je preko stranice pokreta te je pojasnila svoj potez.

"Oprostite što sam prekinula vaš meč, ali sve su oči sada uprte u Roland Garros", dotakla se Alize obojice tenisera te je nastavila:

"Nikoga nije briga kada radimo proteste za klimu, kada ćemo svi umrijeti, pa smo ovdje odlučili djelovati. Vrijeme je da stvarnosti pogledamo u lice. Svijet u koji nas vode političari je svijet u kojem ni Roland Garros više neće moći postojati".