INCIDENT U PARIZU

U trećem setu polufinala Roland Garrosa hrvatski teniser Marin Čilić i norveški tenier Casper Ruud prekinuti su na nekoliko minuta. Naime, nakon nešto više od dva sata igre na teniski je teren iz publike uletjela 23-godišnja klimatska aktivistica i zavezala se za mrežu. “Imamo još 1028 dana” – pisalo je crnim slovima na bijeloj majici koju je nosila.

Čilić i Ruud ostali su šokirani onim čemu su svjedočili, ali nisu imali izbora nego napustiti teren do dolaska osiguranja.

Zaštitari su nakon nekoliko minuta uspjeli prekinuti žicu na vratu djevojke i odvesti je s terena, nakon čega su se Čilić i Ruud vratili na teren i počeli zagrijavati kako bi dovršili meč.

Na svojoj je majici prosvjednica imala napisan link na web stranicu koja je dosad već spominjala proteste.

Derniere Renovation (Posljednja renovacija) udruga je koja se bavi klimatskim aktivizmom i upozorava na to da je preostalo 1028 dana da se odredi budućnost čovječanstva. Na službenoj stranici napominju da je odbrojavanje započelo 28. marta ove godine – što je bio kraj ultimatuma kojeg je udruženje poslala vladi i kada su započeli s građanskim otporom.

“Francusku su osudili vlastiti sudovi zbog klimatskog nedjelovanja. Budućnost ove zemlje je doslovno uništena. Gubiti vrijeme znači propasti.Ono što ćemo učiniti u sljedeće tri do četiri godine, uvjereni smo, odredit će budućnost ljudske vrste.”

“Naš je cilj prisiliti zakonodavstvo da drastično smanji emisije u Francuskoj, počevši od energetske obnove, područja koje će danas najvjerovatnije spojiti socijalnu i klimatsku pravdu. Suočeni s ekološkom katastrofom koja je u toku, želimo pokazati da je moguće da građani diljem svijeta nametnu svojim vladama politički program koji nam je očajnički potreban”, ističu.

Navode pritom kako je u pokretu pod nazivom A22 mreža uključeno osim Francuske još osam zemalja – Njemačka, Australija, Kanada, Italija, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska i SAD – te da “svaka nacionalna grana traži od svoje vlade jasnu, jednostavnu i ostvarivu mjeru”.

“Činjenice su neosporne. Politike koje trenutno provode države dovele su svijet do prosječnog zagrijavanja od 3,2°C do kraja stoljeća. Klima se već u prosjeku zagrijala za 1,1°C. Iznad 1,5°C, posljedice će biti nepovratne i isprepletene. Posljednjih godina emisije CO2 nastavljaju rasti, a novi rekordi su oboreni: emisije CO2 skočile su za 6% između 2020. i 2021. Djelovanje u korist drastičnog smanjenja emisija stakleničkih plinova ne može se duže odgađati. Bez radikalnog preoblikovanja našeg društva, do 2070. godine 3,5 milijardi ljudi bit će prisiljeno na preseljenje zbog klimatskih i ekoloških uvjeta koji neće biti pogodni za život. Suočit ćemo se s neizbježnim civilizacijskim i društvenim kolapsom u kojem će naša društva doživjeti: masovna raseljavanja, glad, oružane sukobe, epidemije…”

Na službenoj stranici pišu kako neće biti promatrači klimatske katastrofe koja je u tijeku te pozivaju ljude da se pridružite građanskom otporu, a pod rubrikom “Ko smo” stoji upravo citat i fotografija mlade djevojke koja se u petak navečer žicom zavezala za mrežu na teniskom terenu:

“Shvatila sam da nemam izbora nego da se pridružim građanskom otporu ako želim održivu budućnost”, poručuje 23-godišnja Alizée.

Na stranicama udruge pojavljuje se i njezina najnovija fotografija s Roland Garrosa, uz citat:

“U 2022. smo i vrijeme je da se suočimo sa stvarnošću, svijet u koji nas šalju političari je svijet u koji Roland Garros više neće moći postojati. U ovom svijetu bit ćemo zauzeti borbom da se prehranimo, da spasimo svoje porodice, u ovim uvjetima suočit ćemo se s ratovima i masovnom glađu. Moramo djelovati i učiniti sve što je nenasilno potrebno da spasimo ono što je preostalo spasiti. Danas sam izašla na teren jer više ne mogu riskirati da ne učinim ništa po pitanju klimatske krize.”

Udruga najavljuje i nove akcije, a ovaj incident na Roland Garrosu je po svemu sudeći bio planiran, prenosi Jutarnji.hr.