ZABRINJAVAJUĆA IZJAVA

Rafael Nadal održao je konferenciju za medije na kojoj je najavio meč četvrtfinala Roland Garrosa u kojem će snage odmjeriti s velikim rivalom Novakom Đokovićem. Meč bi se trebao igrati sutra od 12 sati kao prvi meč dana ako ne bude promjena zbog vremenskih uslova ili otkazivanja.

“Nadam se da ću biti dovoljno dobro da treniram prije meča. Nisam igrao protiv Đokovića već godinu dana, bit će mi to veliki izazov. Pobijedio je u zadnjih devet mečeva, osvajač je Rima i sigurno će imati puno samopouzdanja. Znam kakva je moja situacija kada je zdravlje u pitanju i prihvatam je. Borit ću se, ne mogu se žaliti, ipak sam dogurao do četvrtfinala. Prije dvije i po sedmice nisam mislio da ću biti tu. Svaki meč mi može biti zadnji na Roland Garrosu”, rekao je Nadal pa dodao:

“Meč s Đokovićem bi mogao biti moj posljednji u Roland Garrosu, volio bih da se igra po danu. Prošao sam kroz puno komplikacija sa stopalom i ne znam što me čak u karijeri, svaki meč mi može biti zadnji. Pokušavam nastaviti živjeti san igranja tenisa pa što bude.”

Podsjetimo, Nadal od 2005. godine ima problem s misterioznom Muller-Weissovom bolesti, a riječ je o degenerativnoj bolesti koja izaziva deformaciju jedne od kostiju smještenih u srednjem dijelu stopala.

“Ne brinite. Kad igram, ponekad me boli stopalo. Ne biste brinuli da me možete vidjeti svaki dan. Svakog dana me boli stopalo, a posebno nakon meča od tri sata ili treninga. Malo lošije hodam. Imam hroničnu bolest za koju ne postoji liječenje”, pojasnio je Nadal tokom jedne ranije presice ove godine pa dodao:

“To je dio mog života, a loša strana je što ne mogu brže završavati mečeve. Kratkoročno gledano, mislim da sam fizički dobro. Što se tiče mojih stopala, moram se prilagoditi protivnicima i dugim mečevima.”