AUSTRALIAN OPEN

Ovogodišnji Australian open bit će drugačiji nego ijedan prije toga, a razlog je pandemija koronavirusa, koja je utjecala na stroga pravila koja su uveli organizatori kada je u pitanju pridržavanje mjera.

Naime, teniseri će morati da prođu kroz obavezni krantin od 14 dana od dolaska u Australiju, gdje će biti testirani više puta za to vrijeme, a bit će im dozvoljeno samo ograničeno vrijeme van hotela i treniranje u malim grupama tek poslije osmog dana.

Novak Đoković bi uz Nadala i Tima, trebalo da bude u odvojenom karantinu u Adelejdu, koji neće biti toliko strog prema novim izvještajima, što je naljutilo pojedine tenisere, poput Žeremija Šardija.

Kršenje pravila

Ipak, Novaku i svim ostalim teniserima prijete ozbiljne sankcije ukoliko on ili bilo koji dio njegovog tima prekrše rigorozna pravila koja su propisana. Kazne se kreću od novčane, pa do diskvalifikacije, pa čak i hapšenja i deportacije iz zemlje.

Ovo su neka od pravila koja su objavili mediji u Australiji:

- Svako ko napusti karantin bez dozvole može biti kažnjen sa 19.000 dolara uz dodatne krivične sankcije.

- Ko prekrši pravila, može da se suoči sa diskvalifikacijom, oduzimanjem novčane nagrade, produženim karantinom, hapšenjem, pa čak i deportacijom, što bi moglo da utiče na to da pojedinac u budućnosti bude u problemu za ponovni ulazak u Australiju u narednim godinama.

- Također, svaki prekršaj bilo kojeg člana nečijeg tima, smatrat će se prekršajem samog igrača.

Stroge mjere

Ovaj pristup nulte tolerancije bit će započet kada se igrači ukrcaju na jedan od 18 čarter letova koji polaze iz sedam različitih gradova - Abu Dabija, Antalije, Dohe, Dubaija, Los Anđelesa, Majamija i Singapura.

Dolazak u Melburn odvijat će se pod policijskom stražom, a autobusi će putovati direktno do određenih hotela.

Sve ove stroge mjere koštat će Australijan open više od 35 miliona dolara, a takmičenje će doživjeti udar i zbog smanjene prodaje karata, pošto će kapacitet biti smanjen na 50 do 75 posto, stadioni će biti podijeljeni u tri zone, kako bi se smanjio kontakt i kako bi se olakšalo praćenje kontakata ukoliko dođe do pozitivnog slučaja na koronavirus u publici.