MISLI NA MLAĐE GENERACIJE

Srbijanski teniser Novak Đoković privukao je veliku pažnju svjetske javnosti izjavom da sve više razmišlja o promjeni pojedinih teniskih pravila rekavši kako se ovaj sport jednostavno mora prilagoditi mlađim generacijama.

Đoković je rekao da bi se na Grand Slamovima, umjesto na dosadašnja tri dobijena seta, trebalo igrati na dva, kao što je slučaj na ostalim turnirima, rekavši da tokom čitave godine ima i previše turnira i dovoljno mečeva da se igra na Grand Slamu "skrati".

"Ja sam zagovornik toga da se na svakom turniru igra na dva dobijena seta, iako postoji tradicija na Grand Slamu da se igra pet setova. Duga je historija održavanja te tradicije, pa ne znam da li postoji mogućnost za promjenu. Zašto? Prosto, mislim da imamo dovoljno mečeva i turnira tokom godine, imamo najdužu sezonu na svijetu, uključujući sve sportove, jer tenis kreće od prvog januara i traje do novembra. Bukvalno svake nedjelje negdje postoji turnir", rekao je Đoković.

Dalje, nastavio je objašnjavati zbog čega misli da bi bolje bilo da se svi turniri igraju na dva seta.

"Tradicija je jedini razlog zbog kojeg bi se Grand Slamovi igrali na tri dobijena seta. Mislim da opsseg pažnje navijača, naročito mlađe generacije, nije kao prije i skraćivanje mečeva bi dodatno poboljšalo 'naš proizvod', to je neki moj osjećaj", istakao je srbijanski teniser i na kraju dodao:

"Prosjek godina ljubitelja tenisa je čak 61 godina, a to je malo šokantno. Moje mišljenje je da se nešto treba promijeniti, jasno mi je da tenis mnogo toga polaže na tradiciju i poštujem to, ali moramo misliti i na druge stvari, istraživati i uvoditi promjene, pa i u kalendaru i u sistemu poena."