Usain Bolt

USAIN BOLT najbrži je čovjek na svijetu i najbolji atletičar našeg doba, njegove sportske uspjehe opjevavaju već i vrapci na grani, ali jeste li znali da je najbolji u povijesti osvojio sedam zlatnih olimpijskih medalja s krivom kralježnicom, da uz atletiku i nogomet obožava kriket, te da se liječi kod čovjeka kojeg zovu "Hans iscjelitelj"...

1. Sve je započelo okladom za ručak
Kad je imao samo 12 godina, lokalni svećenik ga je čuo kako se svađa s bliskim prijateljem, Ricardom Gredesom, oko toga tko je brži. Velečasni Nugent je odlučio podići tenzije i organizirao im je utrku, a tko prvi projuri ciljnom ravninom dobiva besplatan ručak.
Nije ih morao dugo nagovarati i uskoro su dvojica zaraćenih prijatelja stali u niski start. Usain Bolt stigao je prvi, zasukao rukave i počeo slasno kusati, a svećenik mu je rekao "Ako možeš pobijediti Ricarda, možeš bilo koga", i zvijezda je rođena.
2. Od uzimanja zlata i skidanja rekorda jedino više voli pomoći
Prije sedam godina Bolt je platio 10,000 funti kako bi usvojio napušteno mladunče geparda u Nairobiju. Dao mu je ime "Munja Bolt" i plaća godišnje oko 2,500 funti za njegovo uzdržavanje u prihvatilištu.
No nisu jedino životinje na njegovoj pomoći, naime fondacija Usain Bolt brine se za napuštenu djecu na Jamajci, te im opremom pomaže kako bi ostvarili svoje snove i postali baš kao on.
Čovjek vrijedi milijune dolara, ali prije nego što se obogatio pobrinuo se za svoje. Dio novca od sponzorskog ugovora s Pumom odlazi u njegov rodni grad. Sportskom opremom pomaže svoju srednju školu.
Svaki put kad vidite reklamu s Usainom Boltom vjerojatno je snimljena na Jamajci, snimila ju je jamajčanska produkcijska kuća, a to čini kako bi pomogao razvoju sitnog poduzetništva na tom karipskom otoku.
3. Ima slab start? Gluposti!
Mnogi smatraju kako mu je start najslabiji segment, ali to nije istina. U utrci u kojoj je oborio svjetski rekord u Pekingu uvodnih 60 metara otrčao je brže od aktualnog svjetskog rekorda na toj dionici. Iako je poznat po tome da je najbolji finišer u sprinterskim disciplinama, kad do izražaja dolazi njegov dugi gaz, no ispada kako nije loš ni pri startu.
4. Odličan je u kriketu
Mnogi znaju za njegovu ovisnost o nogometu i Manchester Unitedu, ali u djetinjstvu obožavao je kriket. Dokazuje to često i na brojnim dobrotvornim mečevima koje igra. Jednog od najboljih kriketaša današnjice zadivio je svojim vještinama s lopticom, a na dobrotvornim utakmicama često je kapetan svoje momčadi.
5. Ima vlastitu aplikaciju
Računarska igra "Bolt" najpopularnija je aplikacija u Jamajci, čak je 2012. godine bila na drugom mjestu liste najpopularnijih aplikacija u Velikoj Britaniji. U igri kontrolirate animiranu verziju slavnog sprintera i s njim ubijate gusare i skupljate bodove.
6. Ima restoran u Jamajci
Glazbeni i sportski bar zanimljivog imena "Usain Bolt staze i rekordi" je vrlo popularan, prvi je takav bar na Karibima. Piće, hrana i sportski događaji iz tanjura, tako se otprilike može opisati usluga. Kraj restorana je dućan s proizvodima koji nose Boltovo ime, a ogroman restoran rasprostranjen je na 7000 četvornih metara.
7. Sve što je učinio uspio je s krivom kičmom
Boltove biomehaničke sposobnosti jedan dan predavat će se na fakultetima, ali jedini dio njegova tijela koji nije "načinjen" za sprint jest kralježnica. Ima nekoliko abnormalnih zakrivljenja na njoj i taj medicinski problem sputava ga da ostvari još bolje vrijeme na stotki. Problem je riješio trener Millis, koji mu je pomogao ojačati bazu i umanjiti probleme s krivom kralježnicom.
8. Liječi se kod "Hansa iscjelitelja"
Hans-Wilhelm Muller-Wohlfahrt, bivši liječnik Bayern Münchena, poznat je po svojim nekonvencionalnim metodama, koje uključuju ekstrakt pijetlovih kresta i ekstrakt koji se izvlači iz kravlje krvi. S Boltom surađuje od njegove 16, a do danas se viđaju tri ili četiri puta godišnje.
9. Trčao je 100 metara ispod devet sekundi
Bolt je svoju dionicu u Londonu na četiri puta sto metara istrčao za 8.70. Velik je naglasak na njegovim individualnim dosezima, ali Bolt je trčao u četiri najbrže štafetne utrke svih vremena. To znači da pretrči deset metara za debelo manje od sekunde.
10. Nije uvijek pobjeđivao glatko
Oborio je svjetski rekord na 100 metara 2008. godine s odvezanom tenisicom, deklarativno prešavši ciljnu crtu lupajući se po prsima. Kako se pripremio za tu utrku? Pojeo je porciju nuggetsa u McDonald'su.