Polumaraton

U konkurenciji seniora na današnjem polumaratonu "Priština 2013" pobijedio je takmičar iz Kenije Julius Kiprono Langat koji je 21 kilometar istrčao za 1:04:16. Drugi je bio njegov sunarodnik Henry Kemboi, a treći Ukrajinac Roman Romanenko.

Staza polumaratona dugačka je 21 kilometa i  na relaciji je Trg “Majka Tereza”, Priština - Kosovo Polje - Obilić i obratno. Iako je padala slaba kiša, predsjednik Atletskog saveza Kosova Halil Sylejmani je kazao da su to dobri vremenski uslovi za trčanje.
Na današnjem 13. Međunarodnom polumaratonu “Priština 2013” učestvovalo je  860 takmičara, od čega oko 50 kvalitenih, potvrdio je za agenciju Anadolija Halil Sylejmani, predsednik Atletskog saveza Kosova i predsednik Organizacionog odbora Polumaratona.
“Ovo takmičenje je doprinelo da se za Kosovo čuje u celom svetu. Istovremeno želimo da pomognemo i takmičraiuma s Kosova da ravnopravno s ostalim građanima sveta učestvuju na različiitm svetskim takmičenjima”, kazao je Sylejmani.  
Glavne discipline su polumaraton dug 21 kilometar i trčanje na 5 kilometara, ali tu su i veterani, osobe s ograničenim sposobnostima, te pripadnici policije i vojske, kazala je predstavnica Ministarstva za kulturu, omladinu i sport i članica Organizacionog odbora polumaratona Aferdita Fazliu. Ona ističe da na maratonu ima takmičara iz gotovo svih delova sveta, ali najviše iz regiona.
“Imamo takmičare iz Albanije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, iz daleke Kenije, Belgije i možemo reći sa različitih kontinenata”, kazala je Fazliu. Ona je dodala da ima takmičara i iz Bosne i Hercegovine, ali da je njihov broj simboličan zato što se danas održavaju još dva polumaratona u regiji, jedan u Sloveniji i jedan u Makedoniji.
“Nezavisno od politike, što se tiče sporta, imamo dosta saradnje sa savezima i različitim klubovima iz Bosne. Osim maratona, konstantno sarađujemo i u džudou i boksu”, dodaje Aferdita Fazliu, koja je svojevereno bila reprezentativka Fudbalske reperezentacije Jugoslavije.
Svi učesnici koji su stilgi na cilj dobili su plakete, dok je suma od 12.000 eura namenjena za takmičare koji osvoje prva tri mesta u svim  kategorijama. 
Ovogodišnji 13. po redu poluimaraton ima i hmanitarnu karakter, tako da se takmičarima pridružio i veći broj poznatih osoba koje svojim učešćem pomažu deci bez roditelja i autističnoj deci. Među poznatim ličnostima, koje trče pod motom “Trči jedan dan, daj nadu u život!”, je ministarka trgovine Mimoza Kusari-Lila, ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi An Džejkobson i mnoge druge javne ličnosti. Novac koji se prikupi humanitarnim učešćem na polumaratonu namenjen je Društvu autističara i SOS dečijem selu.