NEREDI U NOVOJ KALEDONIJI

Neredi u Novoj Kaledoniji koji iz dana u dan poprimaju sve veći intenzitet odnijeli su i živote dvojice članova porodice bivšeg francuskog nogometaša Christiana Karembeua.

Bivši reprezentativac Francuske i svjetski prvak s Francuzima iz 1998. godine, otkrio je da su u neredima stradali njegov nećak i nećakinja.

"Izgubio sam članove porodice, zato sam u žalosti. Dvoje ljudi u mojoj porodici ubijeno je hicima u glavu. To su ubistva i nadamo se da će biti istrage", rekao je Karembeu koji je rođen i vodi porijeklo iz Nove Kaledonije.

Karembeu je tokom karijere igrao za nekoliko klubova, a najveći trag je ostavio u Real Madridu s kojim je dva puta osvojio naslov prvaka Evope.

U dresu reprezentacije Francuske je odigrao 53 utakmice postigavši jedan gol, a trenutno je sportski direktor Olympiacosa.

Inače, demonstracije u Novoj Kaledoniji su povezane s planiranom promjenom izbornog zakona u ovom prekomorskom teritoriju Francuske, a situacija je eskalirala nakon najave izbornih reformi za koje autohtono stanovništvo Kanaci smatra da bi ih dovele u podređen položaj naspram ostalih stanovnika otoka.

Do sada je poginulo sedam osoba, a nekoliko stotina je povrijeđeno. Prema pisanju francuskih medija, Emmanuel Macron je najavio kako će se vanredno stanje koje je aktivirano sredinom maja na ostrvu ukinuti u utorak po lokalnom vremenu.