IAKO SE ŽALI NA ZARADU

Proslavljena njemačka atletičarka Alica Schmidt često se žalila zbog male zarade u svijetu sporta, a sada je potvrdila kako je odbila šestocifrenu ponudu jednog modnog brenda jer se "nije osjećala ugodno".

Schmidt (25) prava je zvijezda njemačkog sporta. Ovu atletičarku mediji su odavno prozvali "najatraktivnijom svjetskom sportašicom", a na društvenim mrežama je jedna od najpopularnijih u svojoj oblasti s pet miliona pratitelja na Instagramu i dva miliona na TikToku. Alica redovono dijeli fotografije i videosnimke sa svojih treninga i utrka.

Međutim, tokom cijele karijere Alicia Schmidt se žalila na malu zaradu u svijetu sporta. Prošle godine je tvrdila da joj glavna plata dolazi od njemačke sportske zaklade Sporthilfe, koja joj plaća 700 eura mjesečno samo zato jer je reprezentativka ove zemlje.

No, uprkos toj skromnoj osnovnoj plati, Schmidt je za Bild otkrila kako je odbila šestocifren ugovor jednog modnog brenda, čije ime nije željela otkriti.

"Prije dva mjeseca dobila sam ponudu od svjetski poznatog brenda, ali nisam stajala 100 posto iza onoga što traže. Nisam se osjećala prijatno, iako je bila šestocifrena zarada ponuda za samo jednu kampanju", otkrila je Schmidt za njemački Bild.

Tokom cijele karijere ova mlada atletičarka govorila je o problemima sportašica za stvaranje redovnih prihoda, poručivši da novac koji zarađuje na sportskim borilištima nije dovoljan za život.

"U principu, moram vam reći da večini njemačkih atletičara nije lako živjeti od sporta. Naravno da se na takmičenjima može zaraditi, ali na većini ih ne zarađujete. Lično, ne bih mogla živjeti od tih iznosa jer za sva takmičenja imate putne i hotelske troškove koji nisu uvijek pokriveni. Moramo imati vanrednu zaradu kako bismo stvorili drugi izvor prihoda", dodaje Schmidt.