VEĆ JE I NAVIKLA NA TO

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković gostujući u emisiji "U povjerenju by Neven Ciganović" govorila je o svojoj karijeri, ali i najvećim mukama za jednog sportistu - čestim i strogim doping kontrolama.

Tokom nedavnog nastupa na Davis Cupu probleme sa čestim i neubičajeno tempiranim doping kontrolama imao je Novak Đoković. Svijet je tada brujao o nezadovoljnom Đokoviću kojeg je često pratio čovjek zbog eventualnog dopinga.

Na tu temu nadovezala se slavna hrvatska atletičarka Sandra Perković, jedna od najboljih sportistkinja Hrvatske u historiji.

Dvostruka olimpijska šampionka, dvostruka svjetska prvakinja i čak šestostruka evropska prvakinja gostujući u emisiji objavljenoj na kanalima Večernjeg lista navela je kako su je u protekloj sezoni testirali više od 60 puta.

"Imamo doping kontrolu koja se događa u atletici specifično jer mi smo individualan sport i onda je tu jako bitno da su svi čisti da nastupamo. Mene su prošle godine, ja to zovem prošle godine jer je sezona završila, testirali više od 60 puta, što znači da svako četvrti, peti dan dođu kući, uzmu ti urin ili više puta godišnje ti vade taj 'blood passport', vade krv i uspoređuju da li se događaju nekakve fizičke promjene u tvojoj krvi. Tako se to konstantno događa", rekla je Perković.

Proslavljena bacačica diska potom je otkrila ono što joj najteže pada u karijeri, a to je način davanja uzorka tokom doping kontrole. Ističe da je predstavnici anti-doping agencije gledaju dok mokri.

"Onda se lijepo otvore vrata, ti spustiš gaćice. To je naprimjer zanimljivo. Svi moji prijatelji i porodica kažu: 'o, čekaj, oni tebe gledaju dok ti mokriš', ja kažem 'da'. Oni te gledaju da im ti ne bi podmetnuo. To je najveći problem i onda su oni tu dok ti to ne obaviš. To je najružniji dio u mom sportu", istakla je iskrena Perković.