Ahmet Eyup Turkaslan

Ahmet Eyup Turkaslan, 28-godišnji golman turskog superligaša Malatyaspora, poginuo je u razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku.

Njegova supruga pronađena je živa u ruševinama, svi su se nadali da će i Turkaslan biti spašen, ali je klub u utorak potvrdio tragične vijesti.

- Naš golman Ahmet Eyup Turkaslan izgubio je život u zemljotresu. Počivaj u miru. Nećemo te zaboraviti - napisali su iz Malatyaspora.

Suze njegove uplakane supruge obišle su svijet, a turski mediji otkrili su životnu priču ovog nesretnog golmana.

O njegovom životu govorio je trener Ahmet Ziya Yuce, koji mu je pomogao da postane profesionalac u Gaziantepsporu.

- Odrastao je kao siroče bez oca i majke. Kad je imao 16 godina, prebacio sam ga u prvu ekipu. Igrao je fudbal i pohađao fakultet. Govorio je da bi volio u budućnosti biti trener, jer voli fudbal. Otac mu je bio vozač kamiona, a preminuo je kada je Ahmet bio mali. Molio bi svaki dan. Imao je vjernu i odlučnu narav. Oženio je svoju studentsku ljubav Kubru Turkaslan. Oboje su bili učitelji. Uvijek je želio biti pedagog i odgajati ljude - ispričao je Yuce, dodavši:

- Oženio se prije četiri mjeseca. Pozvao je sve svoje prijatelje na vjenčanje. Hasan Ozer, koji je u to vrijeme bio trener Yeni Malatyaspora, iznenadio ga je i autobusom dovezao cijelu ekipu iz Malatyje u Gaziantep. Bio je jako dirnut i sretan rekavši: "Ovo su vidjeli moj otac i majka". Bio je vrlo vrijedan. Poslije treninga tjerao je svoje trenere da radi još više.

U našim razgovorima znao nam je reći: "Jednog dana ću u dresu sa polumjesecom i zvijezdom na grudima čuvati gol reprezentacije". Ranije je analizirao sve golmane. Ukratko, bio je veliki čovjek - ispričao je Ahmet Ziya Yuce.

Eyup Turkaslan je prije Malatyaspora igrao za Bugsas Spor, Osmanlispor, Anakaraspor i Umraniyespor.

Faktor