Prvi veliki sportski događaj u ovoj godini bez sumnje su Zimske olimpijske igre.

Čast da ugosti najbolje sportiste planete u sportovima na snijegu i ledu imao je Peking koji je tako postao prvi grad kojem je pripala organizacija i Ljetnih i Zimskih igara.

Ceremonija otvaranja upriličena je 4. februara na Nacionalnom stadionu Kine, popularno nazvanim "Ptičje gnijezdo", a vrijedni organizatori su se potrudili da ono bude zaista nezaboravno.

Specijalni svjetlosni efekti i hiljade "robotizovanih" izvođača koji djelovali kao jedan, učinili su tu noć za pamćenje.Tačno 2871 takmičar iz 91 zemlje svijeta će se nadmetati u sedam različitih sportova, a lokacije borilišta su Peking, Yanqing i Zhangjiakou.

U glavnom gradu Kine je održana ceremonija otvorenja, a bit će upriličena i ceremonija zatvaranja igara, te će će u njemu igrati sportovi kao što su hokej na ledu, klizanje (brzo i umjetničko) i curling.

U Pekingu je središte i Olimpijskog sela u kojem su sportisti smješteni.

Planina Yanqing udaljena je od Pekinga 75 kilometara, dok je druga planina Zhangjiakou od kineske prijestolnice udaljena više od 200 kilometara.

Pitate se kako je i da li je zgodno da sportisti prelaze ove kilometraže pored toga što moraju da putuju, ali očigledno da su kineski domaćini o svemu mislili.

Prije manje od tri godine izgrađena je moderna brza pruga između Pekinga i Zhangjiakoua, koja uključuje i Yangqing, a koja posjeduje prvi inteligentni brzi voz, koji može postići nestvarnu brzinu od 350 kilometara na sat!

Tako ćete za samo 50 minuta stići od tačke A do tačke B.

Prema mišljenju Sha Miaoua, jednom od idejnih tvoraca ovog projekta i glavnom inžinjeru CRRC Changchun Railway Vehiclesa, ovi vozovi ne samo da imaju inteligentne atribute kao što su automatski polazak sa stanica i automatsko otvaranje vrata, već podržavaju funkcije gledanja takmičenja, bežično punjenje kao i neograničeni 5G internet.

Vozovi su također opremljeni prostorom za skladištenje ski opreme.

Nema sumnje da su kineske vlasti organizaciju Igara iskoristile kao priliku da kontinuirano optimiziraju svoju industrijsku strukturu i promoviraju turizam na ledu i snijegu, kulturu, a na kraju krajeva i ekonomiju koja proteklih godina doživljava neviđeni uspon.