Francuska neće slijediti primjer nekih drugih zapadnih vlada i bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu u februaru, iako se svako kršenje ljudskih prava u Kini mora osuditi, rekao je u četvrtak ministar obrazovanja.

Međutim, francuski ministar vanjskih poslova rekao je da bi Pariz trebao zauzeti zajednički stav s drugim zemljama Evropske unije o mogućem diplomatskom bojkotu, javlja Reuters.

Sjedinjene Države, Kanada, Australija i Britanija su najavili ove sedmice da njihovi vladini zvaničnici neće prisustvovati Igrama kako bi poslali Kini poruku jasnu poruku o kršenju ljudskih prava u toj zemlji.

– Što se tiče diplomatskog bojkota, Francuska to neće učiniti. Sport je svijet za sebe, koji mora biti zaštićen od političkog uplitanja – rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer na BFM TV-u.

Ministrica sporta Roxana Maracineanu prisustvovat će Olimpijskim igrama u Pekingu, dodao je te istakao da kršenja ljudskih prava u Kini moraju biti osuđena.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock u Parizu, rekao je da postoji potreba za zajedničkim evropskim stavom po pitanju diplomatskog bojkota Igara u Pekingu.