Dortmund vs. Bayern

Borussia trenutačno igra dobro i učinkovito, dok se Bayern muči i protiv takozvanih velikih i malih klubova. Pobijedi li Borussija, otići će na sedam bodova prednosti na tabeli, što će u Bayernu vjerojatno rezultirati smjenom trenera.

Današnji derbi Bundeslige između Borussije Dortmund i FC Bayerna imat će posebnu težinu jer može odlučiti o nekoliko važnih stvari koje čak mogu usmjeriti čitavu sezonu u Bundesligi.

Borussia ima osam, a Bayern 28 naslova prvaka Njemačke, 154.000 članova ima klub iz Dortmunda dok bavarski velikan ima 290.000 učlanjenih.

Trenutačno je stanje takvo da Borussia igra dobro i učinkovito, dok se Bayern muči i protiv takozvanih velikih i malih klubova. Pobijedi li Borussija, otići će na sedam bodova prednosti na tabeli, što će u Bayernu vjerojatno rezultirati smjenom trenera.

Međutim, bude li Borussija i dalje igrala u tako vrhunskoj formi, promjena trenera na minus sedam bodova, Bayernu neće jamčiti kako će do kraja prvenstva uspjeti uhvatiti priključak u borbi za naslov prvaka.  

Ovo rivalstvo, neka vrsta njemačkog El Clasica, datira od sredine 90-tih godina, kad je Borussija u dva navrata uspjela prestići Bayern i osvojiti titulu prvaka Njemačke (1995. i 1996.).

Mediji njihove utakmice nazivaju "dvobojima mržnje", jer je Borussia od tada praktično jedini klub koji ozbiljnije može zaprijetiti Bayernu. Titulu su im uzeli i 2011., dok su godinu dana kasnije osvojili dvostruku krunu.

Međutim, kroz povijest su se odnosi između ova dva kluba mijenjali. Bild uoči derbija podsjeća na neke od legendardnih utakmica ovih klubova.

U sezoni 1971/72 Bayern je porazio Borussiju sa zastrašujućih 11:1! Gerd Müller i Uli Hoeneß tada su skupa postigli šest golova. Bavarci su tada osvojili naslov prvaka, a Borussija je ispala u drugu ligu.

Jedna od legendarnih utakmica je i ona iz sezone 1986/87, a trenutak koji se pamti je kad napadač Borussije Frank Mill ide sam prema vrataru Jean-Marie Pfaffu i onda šutira pored praznog gola. Završilo je 2:2, Bayern je postao prvak, a Borussia završilas kao četvrta.

Sezona 1996/97 pamti sukob dvojice prvaka svijeta, Lothara Matthäusa (Bayern) i Andyja Möllera (Borussia), kad je Matthäus svoga kolegu iz reprezentacije nazvao plačljivcem, pokazujući pritom gestu koja sve to ilustrira. Kasnije je Matthäus kazao kako nije mislio ništa osobno!? Utakmica je završila rezultatom 1:1.

U sezoni 1998/99 dominirao je Bayer, a na utakmici protiv Borussije (2:2), eksplodirao je vratar Oliver Kahn. On je kung-fu udarcem pogodio Stephana Chapuisata u tijelo, promašivši istim zamahom Heika Herrlicha, ali za taj ubitačni 'iskorak' nije zaradio ni žuti karton. S terena su na toj utakmici isključeni Reuter (BVB) i Kuffour (Bayern).

Aprila 2001. sucu gotovo da je nestalo papira za upisivanje kažnjenih igrača. Utakmica je bila iznimno važna za oba kluba, jer su bili u utrci za prvaka, a djelitelj pravde Strampe pokazao je dva izravna crvena  (Evanilson, Effenberg) kartona, potom jedno isključenje nakon dva žuta (Lizarazu) i čak deset pojedinačnih žutih kartona! Završilo je 1:1, bayern je postao prvak, a Borussia je na kraju bila treća.

Godina 2012. bila je uistinu zlatna godina Borussie Dortmund. Dečki u žuto-crnim dresovima obranili su naslov, osvojili Kup Njemačke i u obje utakmice pobijedili mrskog protivnika. Posebno je impresivna pobjeda zabilježena u finalu kupa, kad je Borussia pobijedila 5:2 u regularnom tijeku susreta. Lewandowski (3), Kagawa i Hummels pogađali su za Borussiju, dok su strijelci za Bayern bili Robben i Ribéry.

Svojevrsna vrsta revanša stigla je već 2013. godine, jer je Bayern osvojio trostruku krunu, a u finalu Lige prvaka je, zahvaljujući pogotku Robbena, svladao Borussiju rezultatom 2:1. Bio je to čuveni okršaj u Londonu, kojeg su engleski tabloidi najavili kao "El swastico".

Nakon toga, u zadnjih pet godina, Bayern je imao neusporedivo više uspjeha od Borussije, kako u prvenstvu i kupu, tako i u međusobnim susretima ova dva kluba.

Njemački derbi

Utakmica na stadionu Signal Iduna Park u Dortmundu započinje večeras u 18:30.

Sudit će Manuel Gräfe, a obje ekipe mogu računati na većinu najboljih prvotimaca.

Borussia: Bürki - Piszczek, Akanji, Zagadou, Hakimi - Delaney, Witsel - C. Pulisic, Reus, Sancho - Paco Alcacer

FC Bayern: Neuer - Kimmich, Süle, Hummels, Alaba - Javi Martinez - T. Müller, James - Gnabry, F. Ribery - Lewandowski.