U iščekivanju "finala"

Ove nedjelje, poslije dvije sedmice pauze, opet će se zakotrljati lopta na nogometnim Apeninima…

Prvo vikend u novoj 2014. godini odmah nudi pravi spektakl. U Torinu se sastaju prvi i drugi sastav lige, Juventus dočekuje Romu!
"Ova utakmica je finale", kratko i jasno objasnio je Romin stoper Castan.
Suprotno svim očekivanjima, Rimljani su odigrali fenomenalnu jesen. Gotovo niko nije imao previše povjerenja u Romu, koja je protekle dvije kampanje završavala na sedmom i šestom mjestu.
Ljetos je Roma dovela nekoliko pojačanja, ali neka od njih u startu su se činila 'upitnima'. Također, Rim su napustila tri bitna igrača, Marquinhos, Lamela i Osvaldo.
Francuska uglađenost i španski temperament za uzavreli Rim
Roma je dobila i novog trenera, Rudija Garciju, koji je radio sjajan posao u Francuskoj, gdje je s Lilleom uzeo dvostruku krunu i dva puta bivao proglašen trenerom godine. Ipak, bilo je podosta sumnjičavih i glede njegovih sposobnosti i mogućnosti u uzavrelom Vječnom gradu. Tim više što je Garcia premijerno u trenerskoj karijeri napustio francuske okvire…
Vruć je grad Rim, fantastični su navijači Rome kad se pobjeđuje, ali ako se igra loše i ako nema adekvatnog pristupa i borbe, spremni su na svašta. Prijašnjih godina 'razmažene zvijezdice' znali su noću buditi u trening kampu 'bombama' kućne izrade, vrijeđali su ih verbalno, prosvjedovali svakodnevno… Međutim, venama Rudija Garcije teče španjolska krv. Uz francusku uglađenost, a bome i taktičku stručnost, savršeno se uklopio u Rim i talijanski nogomet.
Lani 56 primljenih komada, danas najbolja obrana Liga petice
Roma je kampanju otvorila s deset čudesnih pobjeda, a pritom je primila jedan jedini pogodak. U deset utakmica sačuvali su dakle Rimljani svoju mrežu netaknutom devet puta, koliko i u cijeloj prošloj sezoni! Sva pojačanja pokazala su se punim pogocima. De Sanctis je unio sigurnost među vratnice, Maicon pokazao da nije za otpis, Benatia postao šef obrane i simpatija Manchester Uniteda koji ga je spreman platiti 30 milijuna eura, Strootman je prozvan najboljom kupovinom u sredini terena poslije više od 10 godina i Emersona… A Emerson je bio dio posljednje šampionske generacije Rome, one iz 2001.
Šampionske ambicije nadvile su se nad sedam rimskih brežuljaka i sada. Jer dolaskom Garcije ponovo je De Rossi onaj stari, Pjanić konačno igra sukladno svom golemom talentu, zabija, asistira i trči koliko god treba i Gervinho… Francesco Totti je, dakako, posebna priča. U prvih sedam nastupa, 3 gola i 6 asistencija. Ozlijedio se u 8. kolu protiv Napolija i odmah je bio primjetan pad Romine igre i rezultata.
Svaka čast svima, ali Totti je Totti
S tri postignuta gola u prosjeku po utakmici Roma je pala na jedan, pobjeđujući jedva Udinese i Chievo, a remiziravši potom četiri puta u nizu sa skromnim protivnicima. Koliko znači Tottijevo nogometno znanje, ali i prisutstvo unutar ekipe, pokazao je i Romin ponovni 'boom' kad se vratio. S njime na klupi srušena je nezgodna Fiorentina (2:1), s njime na terenu odigralo se neriješeno kod Milana (2:2) i razbilo Cataniju (4:0).
Roma je opet dobila krila i nipošto ih ne želi slomiti u Torinu. Mnogi će se složiti da je pomalo nepošteno da jedina neporažena ekipa Serie A (i jedna od dvije u Ligama petice), s učinkom od 12 pobjeda i 5 remija, drži tek drugu poziciju na tabeli i ima čak pet bodova zaostatka za vodećim sastavom. Ali Juve je sila, koja za razliku od Rome ima i kvantitetu. A mora se priznati, i ipak nešto više kvalitete…
Premda Garcia pametno bježi od kandidature za Scudetto, ne želeći svojim pulenima staviti nepotrebni teret na leđa, Romini čelnici spremni su aktivirati se na tržištu. Jer baš Garcijini igrači su ti kojima se u izjavama nerijetko u istoj rečenici nađu 'Roma' i 'Scudetto'. O navijačima ne treba ni pričati… Oni maštaju o novim akvizicijama, a Roma se povezuje s više imena.
Najbliži Olimpicu je Javier Pastore, kreativni argentinski veznjak koji postaje višak u PSG-u. Spominje se i Radja Nainggolan, snažni defenzivni vezni iz Cagliarija, vrlo cijenjen među top klubovima Serie A. Posljednjih dana špekulira se da je Roma bacila oko i na Alfreda Finnbogasona, islandskog napadača iz Heerenveena, iza kojeg stoje čudesne brojke. Lani 24 ligaška gola, ove sezone već 17 komada u samo 15 susreta.
Ipak, o Rominim potezima na mercatu puno toga kazat će nedjeljni derbi. Doživi li Roma prvi poraz, Juve bi pobjegao na priličnih +8 bodova prednosti. Upiše li pak Vučica trijumf usred Torina, pa čak i remi, klupski čelnici definitivno će posegnuti u džepove. Bila bi to potvrda da Roma misli ozbiljno, a da Rim sanja opravdano. Jedan od navijača-sanjara je i Francesco Totti…
„Gledajući pojedinačno, bolji smo od Juventusa. Ali oni su jači kao grupa, znaju se duže vremena od nas, osvajali su već skupa naslove, a to puno znači. Bit će to teška utakmica, međutim ne zanima nas remi. Rimski derbiji su jedinstveni, no još kao navijač osjetio sam koliko je snažan animozitet između Juventusa i Rome. Zato idemo po pobjedu u Torino“, poručio je Il Capitano.
I podigao euforiju u Rimu do maksimuma…