Na 3.600 m nadmorske visine

Velike poteškoće imali su argentinski nogometaši na gostovanju u Boliviji u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ne zbog jačine suparnika, nego zbog teških uvjeta za igru.

Poznato je da se stadion u La Pazu, gdje Bolivija igra svoje domaće utakmice, nalazi na 3.600 metara nadmorske visine što nenaviknutim gostima stvara velike probleme. Na takvoj je visini smanjen pritisak zraka, pa tijelo pri udisaju dobija manji postotak kisika od neophodnog.
Upravo su se iz tog razloga Argentinci za utakmicu pripremali i u barokomorama, ali ni to ih nije uspjelo u potpunosti pripremiti na uvjete koji su ih čekali. Argentinski mediji pišu da je najbolji svjetski nogometaš Lionel Messi povraćao u svlačionici tokom poluvremena, ali je ipak uspio koliko-toliko doći k sebi i odigrati utakmicu do kraja. No, bilo je očito cijelo vrijeme da teško dolazi do zraka. Još je teže bilo Angelu di Mariji koji je u više navrata tokom dvoboja odlazio do klupe kako bi udisao kisik iz boce.
U takvim okolnostima 'gauči' mogu biti i više nego zadovoljni što su na kraju ugrabili bod (1-1). Na prošlom su gostovanju u Boliviji, podsjetimo, zbog nepripremljenosti na uvjete doživjeli težak debakl (6-1).
Nakon 11 odigranih utakmica Argentina je s 24 boda vodeća reprezentacija južnoameričkih kvalifikacija i na dobrom je putu da se plasira na Svjetsko prvenstvo.