UPOZORAVAJU PRED EURO

Svega četiri dana ostala su do početka Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a mediji u Engleskoj objavili su nekoliko zanimljivih tekstova u kojim iskazuju svoj strah od huligana iz Srbije, selekcije s kojom će Gordi Albion igrati u istoj grupi.

Ostrvski mediji upozorili su fanove reprezentacije Engleske pišući u negativnom kontekstu o navijačima Srbije, koje nazivaju huliganima koji prave haos gdje god se pojave.

"Srbijanski huligani jedni su od najnasilnijih na svijetu. Tuku se s policijom i zaštitarima, izazivaju haos na nogometnim terenima", piše The Sun u najavi uvodne utakmice Engleske na Euru, koju tim Garetha Southgatea igra protiv Srbije.

Utakmica je okarakterisana kao ona "visokog rizika", a The Sun dodaje da su huligani stekli "reputaciju" tako što su se sukobljavali s policijom i zaštitarima te da na svojim majicama nose likove ratnih zločinaca poput Ratka Mladića.

"Srbijanski navijači snimljeni su kako skandiraju 'Ubij Albance' i nose majice ratnog zločinca Ratka Mladića u žestokom sukobu sa dvojicom Albanaca u švicarskoj reprezentaciji", dodaje The Sun podsjećajući na rat na Kosovu iz 1999. i mržnju ovih huligana prema Xherdanu Shaqiriju i Granitu Xhaki.

S druge strane, Daily Mail je navijače Srbije nazvao "razbojničkom armijom pro-Putinovih ultrasa" koja ima na nišanu engleske pristalice.

Britanski mediji dodali su i da oko 500.000 ljudi porijeklom iz Srbije živi i radi u Njemačkoj, te da zbog toga ne sumnjaju da će ih mnogo biti i na tribinama stadiona na kojim Srbija bude igrala svoje mečeve.

Na utakmici Engleske i Srbije bit će raspoređeno 1.300 policajaca, koji će brinuti za sigurnost svih prisutnih.

Duel Engleske i Srbije igra se u nedjelju od 21 sat na stadionu Gelsenkirchenu.