NE VJERUJU DA MU JE IME

Navijač Manchester Uniteda privukao je pažnju uoči subotnjeg finala FA Cupa zbog dresa na čijim je leđima ispisano ime palestinske vojne grupe Hamas.

Manchester United je u subotu iznenađujuće savladao Manchester City na Wembleyu rezultatom 2:1 i tako osvojio FA Cup te istovremeno spasio sezonu koja bi, bez ovog trofeja, bila katastrofalna.

Kao i obično, finala na Wembleyu privuku mnogo pažnje gledalaca, a posebno se to odnosi na gradske derbije Manchestera.

No, jedan navijač odlučio je izdvojiti se od svih ostalih zbog dresa kojeg je nosio. Fana Uniteda prije finala FA Cupa uslikali su na londonskim ulicama dok je nosio dres s natpisom "Hamas 7".

Čovjek koji ga je fotografisao, a želio je ostati anoniman, strahuje da se broj sedam odnosi na datum 7. oktobar kada je Hamas izveo napad na Izrael.

"Bilo mi je nevjerovatno. Pratio sam čovjeka dvije minute i fotografisao ga. Mislim da je bio svjestan, ali se činilo da ga nije briga", poručio je svjedok i autor fotografije koji je želio ostati anoniman.

Dodao je i kako sumnja da mu je Hamas pravo ime te da smatra da je u pitanju provokacija. O svemu je obaviještena policija kojoj je prijavljeno da "navijač nosi dres s uvredljivom porukom".

Inače, prema zakonima u Velikoj Britaniji članstvo i izražavanje podrške Hamasu je nezakonit čin i kažnjiv je do 14 godina zatvora. Također, Manchester United ne dozvoljava političke slogane na svojim dresovima ni na utakmicama.