Dublin

Bayer Leverkusen cijelu sezonu igra bez poraza, dok je Atalanta u svojoj historiji osvojila samo jedan trofej – italijanski kup davne 1963. godine.

Prvo od tri velika evropska finala, ono u Ligi Evrope, igraju večeras Atalanta i Bayer Leverkusen, a oba kluba igraju za historiju.

Novom njemačkom prvaku utakmica u Dublinu bit će poseban izazov, jer su ove sezone u svim takmičenjima odigrali 51 utakmicu – bez poraza. Tri dana kasnije, u finalu njemačkog kupa, čeka ih drugoligaš Kaiserslautern.

Bayer je do sada igrao dva evropska finala – bivši Kup UEFA osvojio je 1988. godine, dok je u sezoni 2001/02 poražen u finalu Lige prvaka od madridskog Reala.

Može li Atalanta prekinuti crni niz?

S druge strane je Atalanta, koji je u svojoj historiji osvojila samo jedan trofej – italijanski kup davne 1963. godine.

Nikada u historiji Atalanta nije bila prvak Serie A, ali određeno prokletstvo je stvoreno u bliskoj prošlosti jer je pet puta igrala finale domaćeg kupa i nijednom ga nije osvojila. Igrači kluba iz Bergama ove sezone, nakon odličnog nastupa u Ligi Evrope, imaju priliku stati na kraj crnom finalnom nizu.

Finale Konferencijske lige, u kojem se sastaju Olympiacos i Fiorentina, igra se 29. maja u Atini, dok finale Lige prvaka, 1. juna na Wembleyu, igraju Borussia Dortmund i Real Madrid.