Evropska nogometna federacija (UEFA) danas je potvrdila da su Italija i Njemačka zaradile dodatno mjesto u Ligi prvaka naredne sezone nakon što su njihovi klubovi ove sezone ostvarili dobre rezultate u evropskim takmičenjima.

Naime, s proširenjem Lige prvaka na 36 ekipa iduće sezone dva od četiri dodatna mjesta bit će popunjena evropskim savezima s najboljim zajedničkim učinkom klubova u UEFA-inim takmičenjima.

Ove sedmice su završena polufinala Lige prvaka, Evropske lige i Konferencijske, a UEFA je saopštila da će Italija i Njemačka garantovati završiti u prva dva koeficijenta za klubove 2023/24.Iako je Borussia Dortmund van prve četiri ekipe u Bundesligi, ovim pravilom će se kvalifikovati kao petoplasirani tim u prvenstvu.

Dortmund je također u finalu Lige prvaka gdje će igrati protiv Reala i ukoliko pobijede španskog velikana, ionako bi se kvalifikovali kao pobjednici.

Prvak Bundeslige Bayer Leverkusen je u finalu Evropske lige gdje će se susresti s italijanskom Atalantom koja trenutno drži peto mjesto u Seriji A sa 60 bodova.

Isti broj bodova ima i Roma, dok Lazio zaostaje četiri boda.