Vodstvo španske La Lige je objavilo nove limite za plate španskih klubova nakon završetka zimskog prijelaznog roka, a ponovo je Barcelona najgore prošla.

Prije samo godinu dana Barcelona je mogla na plate trošiti 648 miliona eura, ljetos je on skresan na 270 miliona, a od jučer je on samo 204 miliona.

Barcelona već godinama unazad ima velikih finansijskih problema, te je ovakav pad ograničenja budžeta za plate i očekivan.

No, navijači Barcelone su bijesni ponajviše zbog toga što Real Madrid može na plate trošiti čak pola milijarde više. Budžet Reala za plate nije promijenjen u odnosu na početak sezone i on iznosi čak 727 miliona eura.


Ažurirani podaci za 1. i 2. špansku ligu

Ispred Barcelone je po mogućnosti trošenja novca i Atletico Madrid kojem je limit povećan sa 296 na 303 miliona eura. Girona može potrošiti samo 52 miliona eura na plate, a najmanje može Alaves (31 milion).

U pravilima španske lige koji se tiču limita budžeta za plate stoji da Barcelona može potrošiti više novca ukoliko poveća prihode, a 50 posto novca od tih prihoda može potrošiti na plate, te je pred Barcinim čelnicima novo ljeto puno briga i matematike.