ODBILI NJIHOV PRIJEDLOG

Kalabrijska mafija poznata kao Ndrangheta pokušava iznuditi novac od porodice legendarnog italijanskog asa Gennara Gattusa, koji zbog toga planira da ih čak iseli iz zemlje, piše italijanski list "Il Messaggero".

Sve je počelo tako što je italijanski stručnjak planirao postavljanje fotonaponskih panela na zemljište u vlasništvu njegovog oca. Za ovaj projekat dobio je sredstva od 80.000 eura. Gangsteri nisu gubili vrijeme i predložili su svoje usluge "zaštite", zahtijevajući naknadu od 3.000 eura.

Kada je prijedlog odbijen, kriminalci su počeli da vrše pritisak na Gattusovog oca i dva puta su zapalii automobil njegove kćerke u oktobru i decembru 2023. godine.

Nakon toga, porodica je podnijela prijavu policiji. U istrazi koja je u toku privedene su dvije osobe.

Tokom postupka otkriveno je da je Gennaro također bio prisiljen da se uključi. Pristao je na zahtjeve mafije tako što je 10. januara preko prijatelja uplatio 3.000 eura, a čak razmišlja o tome da porodicu iseli iz Italije na neko sigurnije mjesto.

Gattuso je trenutno trener Marseillea, a najveći trag je ostavio u redovima slavnog italijanskog Milana s kojim je dvaput osvojio Ligu prvaka.

Sa nogometnom reprezentacijom Italije je uspio osvojiti naslov prvaka svijeta 2006. godine.