MEČ 23. KOLA

Nogometaši Arsenala pobijedili su na Emirates stadionu u okviru 23. kola Premiershipa ekipu Liverpoola rezultatom 3:1 te su tako dodatno zakomplikovali situaciju na vrhu tabele engleskog prvenstva.

Arsenal je od početka utakmice bio znatno agresivniji, a pritisak je urodio plodom već u 14. minuti. Bila je to sjajna akcija domaćih kada je Odegaard uposlio Havertza koji potom šutira u Alissona, a na odbijenu loptu naletio je Saka i zakucao je u mrežu za 1:0.

Nastavio je Arsenal dominirati u prvom dijelu i pravo je čudo što nisu uspjeli postići još barem jedan pogodak, a u trećoj minuti sudijske nadoknade hladan tuš. Saliba je očajno intervenisao prilikom građenja lopte, Diaz je to iskoristio, a na kraju je Gabriel loptu rukom ugurao u svoju mrežu za 1:1 na semaforu.

Arsenal je i u drugom poluvremenu bio bolja ekipa od danas neprepoznatljivog Liverpoola, a do zasluženog vodstva stigli su u 67. minuti meča nakon još jedne katastrofalne greške. Ovaj put u glavnim ulogama bili su Van Dijk i Alisson, a njihovu grešku iskoristio je Martinelli za novo veliko slavlje Topnika.

Liverpool je potom krenuo igrati riskantnije, ali odbrana Arsenala na čelu s golmanom Rayom je izdržala sve nalete te je ekipe Mikela Artete ostvarila važnu pobjedu. Na kraju je Trossard sjajnim prodorom i golom u sudijskoj nadoknadi samo zapečatio pobjedu za konačnih 3:1. Vrijedi istaći da je Liverpool utakmicu završio s igračem manje nakon što je u 88. minuti isključen Konate nakon drugog žutog kartona.

Arsenal je pobjedom prestigao Manchester City i smjestio se na drugo mjesto Premiershipa s dva boda manje upravo od večerašnjeg rivala i lidera Liverpoola. Međutim, ni City nije daleko jer ima pet bodova manje od Liverpoola, ali i dvije utakmice manje. Definitivno nas očekuje dramatična završnica sezone u Premiershipu i velika borba tri ekipe za titulu.

U narednom kolu Liverpool dočekuje Burnley, dok će Arsenal gostovati West Hamu.

Rezultat i strijelci:

Arsenal - Liverpool 3:1 (Saka 14', Martinelli 67', Trossard 90+2' - Gabriel ag. 45+3')