POTRES U NYONU

Jutros je evropskom nogometnom javnošću odjeknula vijest da je Zvonimir Boban napustio krovnu evropsku nogometnu asocijaciju UEFA-u.

Boban je činio glavni tandem UEFA-e sa predsjednikom Aleksandrom Čeferinom, čija je bio desna ruka, a nema sumnje da će ovakav potez izazvati ozbiljan potres u Nyonu.

Hrvatski mediji su objavili pismo Bobana kojim je saopćio Čeferinu da odlazi, a zamjerio mu je na "pogubnoj ideji" da se ponovo kandiduje za predsjednika i krene u novi mandat.

"Razgovarao sam s predsjednikom UEFA-e o problemu koji se dogodio tokom posljednjeg sastanka UEFA-inog Izvršnog odbora u Hamburgu. Riječ je o prijedlogu o izmjeni statuta UEFA-e kako bi se Čeferinu, na sljedećem kongresu 8.2. u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata, koji mu je trebao biti posljednji.

Nakon što sam izrazio svoju najveću zabrinutost i potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralno-etički problem - i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom.

Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje su trebale zaštititi UEFA-u i europski nogomet od "lošeg upravljanja", koje je bilo "modus operandi" starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sistema. Glavne dvije točke reformi bile su da se ni predsjednik ni članovi Izvršnog odbora ne mogu kandidirati više od tri puta (12 godina) te je uveden starosni limit na 70 godina za sve članove Izvršnog odbora.

Bila je to epohalna stvar za nogomet, ali i za njega samog. Tim činom Čeferin je zavrijedio poštovanje i respekt cijelog nogometnog naroda i javnosti te postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji nogomet. Njegov odmak od tih vrijednosti i izmjena glavnih reformi teško su razumljivi, posebno u ovo delikatno nogometno vrijeme.

Dobro razumijem da ništa nije idealno, a ponajmanje ja. I dobro znam da puno puta moramo prihvatiti logiku kompromisa, ali ako bih prihvatio ovako tešku i krivu odluku i okrenuo glavu, išao bih protiv načela i vrijednosti u koje duboko vjerujem. Ne glumim nikakvog heroja, i dobro znam da su mnogi istog mišljenja - možda naivnog, ali sigurno ispravnog.

U ove tri godine odnos i saradnja s Aleksandrom i svim mojim kolegama u UEFA-i bili su izvrsni - hvala im na tome, želim im sve najbolje", piše u Bobanovom pismu upućenom Čeferinu i UEFA-i koje niko nije očekivao.

Boban je na poziciji direktora profesionalnog nogometa u UEFA-i bio od aprila 2021. godine, a prethodno je radio kao direktor u Milanu te sekretar FIFA-e, krovne svjetske nogometne asocijacije.