PLASIRANA BOMBA

Finale Lige prvaka za sezonu 2029/30. igrat će se u Abu Dhabiju u sklopu novog šestogodišnjeg ugovora UEFA-e s tom bogatom zemljom vrijednog čak 2,2 milijarde eura, piše španski OK Diario.

Ovaj dogovor s Emiraćanima je odgovor na sudsku odluku vezanu za projekt Superlige koja se uskoro očekuje u Luksemburgu i vrijedio bi od iduće sezone.

"UEFA zna da bi 21. decembra mogla izgubiti tužbu na Sudu pravde Evropske unije vezanu za Superligu i dogovorila se s Abu Dhabijem da sponzoriše Ligu prvaka. Žele je napraviti privlačnijom za klubove i izbjeći dezerterstvo u Superligu", rekao je Eduardo Inda u emisiji El Chiringuito de Jugones.

Odluka bi trebala postati zvanična na idućoj sjednici UEFA-inog izvršnog odbora u Parizu 7. februara uoči žrijeba četvrtog izdanja Lige nacija.

Glavni čovjek za izvršenje projekta s UEFA-ine strane zamjenik je generalnog sekretara Giorgio Marchetti koji se konsultira s izvršnim odborom da sve prođe glatko.

UEFA će, prema napisima španskog medija, prodati prava za sva UEFA-ina takmičenja, uključujući i ženska i futsalska, za područje Bliskog istoka.