NOGOMET IZNAD POLITIKE

Generalni sekretar Nogometna unija Rusije (RFU) Maxim Mitrofanov je u razgovoru za medije u Rusiji istakao da bi UEFA trebala izbaciti Izrael iz evropskih takmičenja.

Referirao se Mitrofanov na sukob između Izraela i Palestine te dodao da je Rusija izbačena iz svih sportskih takmičenja zbog agresije na Ukrajinu.

Sada bi Izraelci trebali biti suspendovani iz internacionalnih takmičenja i to zbog njihovih nemilosrdnih napada na Gazu.

"Da li je UEFA-in stav u vezi sa Izraelom normalan? Stav bi trebao biti isti kao i za Rusiju. Osnovni princip je da je nogomet iznad politike, a to sada nije slučaj", rekao je Mitrofanov.

Nogometna reprezentacija Rusije je od prošle godine suspendovana od strane UEFA-e i FIFA-e, a Rusi se sada zalažu da se isti princip primijeni i na Izrael.

"Pozivam međunarodne nogometne federacije da vrate timove iz Rusije i reprezentacije na međunarodne turnire. Drugi sukobi u svijetu nemaju isti tretman kao Rusija. Napeta je situacija na Bliskom istoku, ne samo u pojasu Gaze već i u Siriji, Egiptu i Libanu, a sve se dogodilo zbog izraelske vojske", rekao je zamjenik ruskog ministra sporta Amir Khamitov te dodao:

"Agresija Izraela na Palestinu nije naškodila učešću Izraelaca na velikim takmičenjima pa Maccabi Haifa i Maccabi Tel Aviv nastavljaju normalno da se takmiče. Ruski sportisti bi trebali imati istu priliku. Pozivam UEFA-u da preispita svoju odluku, a ne da imaju dvostruke standarde".