OPRAVDANO PITANJE

U narednih nekoliko dana bit će kompletirana prodaja Manchester Uniteda nakon što britanski milijarder Jim Ratcliffe kupi 25 posto dionica u klubu.

Već godinu dana traje drama oko kupovine i prodaje Manchester Uniteda. Porodica Glazer nakon velikog pritiska navijača odlučila je staviti klub na prodaju, a najbliži kupovini bili su Katarani koji su na čelu Paris Saint Germaina.

Iznenada je sve propalo, a u borbu za kupovinu Uniteda uključio se drugi najbogatiji Britanac Jim Ratcliffe koji je "težak" više od 35 milijardi eura prema Forbesu.

Navijači Crvenih đavola već dugo prizivaju Ratcliffea jer se nadaju boljim danima kada kapital njegove INEOS grupe uđe u klub, ali je postojalo jedno pitanje koje ih je s pravom brinulo.

Kako je riječ o većinskom vlasniku francuske Nice, navijači su strahovali zbog UEFA-inih pravila koja navode da isti vlasnik ne može imati dva kluba u evropskim takmičenjima. UEFA ima pravila zabrane nastupa klubova u Evropi ukoliko utvrdi da jedan vlasnik ima "odlučujući utjecaj" na dva kluba prema svom članu 5.

No, navijači Manchester Uniteda ipak mogu odahnuti. Kako INEOS neće imati većinski udio u Unitedu, tako i nema prepreka da Crveni đavoli zaigraju u evropskim takmičenjima naredne sezone, naravno, ako ih izbore.

Ipak, Ratcliffe u budućnosti planira u potpunosti otkupiti Manchester United od porodice Glazer tako da će morati smanjiti udio u Nici ili ga u potpunosti prodati.