(NE)OČEKIVAN POTEZ

Arsenal je spreman prodati četiri igrača kako bi u januaru finansirao transfer Ivana Toneyja. U međuvremenu, napadač Brentforda će se ove zime vratiti na teren nakon što je odslužio zabranu igranja zbog kršenja FA pravila klađenja.

Toney nestrpljivo čeka ponovo da zaigra nakon što je prošle sezone postigao 20 golova u Premiershipu, a smatra se da Arsenal vodi utrku za njegov potpis ispred Chelseaja i Manchester Uniteda.

Međutim, The Athletic tvrdi da je Mikel Arteta sputan pravilima finansijskog fair-playa jer su Topnici ljetos potrošili više od 200 miliona eura na Declana Ricea, Jurriean Timbera i Kaija Havertza.

Također, očekuje se da će David Raya iduće godine trajno dovesti iz Brentforda za 35 miliona eura.

To znači da će Arsenal morati prodavati igrače prije nego što mogu pokrenuti ponudu za Toneyja, kojeg je trener Brentforda Thomas Frank procijenio na oko 120 miliona eura.

Arteta je navodno spreman otpisati do četiri igrača kako bi prikupio sredstva, ali nije jasno koga je Španac spreman pustiti ove zime. Pretpostavlja se da će se vjerovatno odreći igrača koji su se borili da uđu u prvu ekipu ove sezone.

Prema Expressu, to bi moglo uključivati i engleskog golmana Aarona Ramsdalea. On je sada broj 2 na Emiratesu nakon Rayinog dolaska i povezivan je s prelaskom u Chelsea.

Veznjak Thomas Partey također bi mogao biti na spisku nakon što se ponovo povrijedio zbog čega će biti van terena do 2024. godine.

Emile Smith Rowe je opet van forme te bi mogao saslušati ponude od Aston Ville i Newcastlea. Dolazak Toneyja također bi mogao baciti sumnju na budućnost Eddieja Nketiaha koji bi vjerovatno pao na treće mjesto iza njega i Gabriela Jesusa.

Arteta je pokazao da je spreman biti nemilosrdan nakon što je već prodao njegovog kolegu Folarina Baloguna nakon 21 ligaškog gola prošle sezone. Za poređenje, Nketiah je zabio četiri puta u 30 utakmica Premiershipa i ima još pet ove sezone.