Nogomet je najrasprostranjeniji sport širom svijeta, te čak i u najzabačenijem kutku planete možete naći djecu koja ga igraju, kako na improvizovanim terenima, tako i na pravim stadionima.

Bez ikakve sumnje, jedan od najzanimljivijih stadiona na svijetu nalazi se u norveškom selu Henningsvaer.

Selo se nalazi na arhipelagu Lofoten koji se nalazi unutar arktičkog kruga i 2.400 kilometara od sjevernog pola.



Sam pogled na arhipelag oduzima dah, a o njemu je pisao i Edgar Allan Poe u svojoj kratkoj priči "Silazak u Maelström" koja je dobila i svojevrsnu strip-adaptaciju u kultnom Zagoru.

Lokalna zajednica je odlučila jednu veliku stijenu izravnati kako bi napravila mjesto za stadion koji je dobio ime Henningsvaer Idrettslag Stadion.

Na njemu se nalazi umjetna podloga, a s obzirom na skučen prostor, stadion nema tribina.

No, to nije ni problem s obzirom da selo Henningsvaer ima samo 500 stanovnika, te se svi zainteresovani okupe oko stadiona kako bi gledali utakmice.



Postojala je ideja da se male tribine sagrade na dijelu stijene koja je ostala iznad stadiona, no ona je odbačena jer su se mještani sela sjetili bolji način za iskorištavanje tog prostora.

Naime, tu su postavili stalke za sušenje ribe, čija je prodaja jedan od njihovih glavnih izvora prihoda.

Na stadionu igra amaterski klub Henningsvaer IL, a nerijetko se dešava da tokom utakmice lopte završe u Norveškom moru koje potom skupljaju redari u čamcima.