Kvalifikacije za SP

Fudbalska reprezentacija Argentine u odbranu naslova Svjetskog prvaka osvojenog prošle godine u Kataru krenula je pobjedom.

Kvalifikacije za Mundijal u Južnoj Americi već su počele, a Gaučosi su u prvom meču, što je bio i prvi službeni nakon osvajanja titule prvaka svijeta, na prepunom Monumentalu u Buenos Airesu slavili protiv Ekvadora sa 1:0.

Igrač odluke bio je Lionel Messi, a trenutak odluke dogodio se u 78. minuti kada je pogodio spektakularno iz slobodnjaka (pogledajte OVDJE).

Messiju je ovo 104. gol i 11. iz slobodnog udarca u 176. nastupu za Argentinu. Messi je tako sinoć stigao i postavio nekoliko rekorda. Izjednačio se s Luisom Suarezom na prvom mjestu liste najboljih strijelaca u historiji južnoameričkih kvalifikacija za SP. Obojica su ih postigli po 29 golova.

Izjednačio se i s Romanom Riquelmeom na prvom mjestu najboljih strijelaca iz slobodnjaka u historiji južnoameričkih kvalifikacija za Mundijal (po četiri gola). Izjednačio se i s Jamesom Rodriguezom kao do sada jedinim koji je četiri puta postigao gol za pobjedu 1:0 u kvalifikacijama za SP.

Na kraju, Messi je ovim golom Argentini osigurao da će 22. utakmicom bez poraza u kvalifikacijama za Mundijal ostvariti svoj najbolji niz u historiji.

Minimalnu pobjedu sinoć je upisala i Kolumbija koja je golom Rafaela Borre slavila protiv Venezuele. Paragvaj i Peru odigrali su 0:0.

Faktor