Stroge kazne

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) pokrenula je istragu nakon optužbe za seksualno zlostavljanje u zambijskoj reprezentaciji tokom Svjetskog prvenstva za nogometašice koje se održava u Australiji i Novom Zelandu. Iz FIFA-e su najavili stroge kazne pokaže li istraga da su optužbe bile utemeljene.

Nekoliko medija je izvijestilo da je za seksualno zlostavljanje optužen zambijski selektor Bruce Mwape, koji je navodno dirao grudi jedne igračice prije meča s Kostarikom, ali FIFA nije iznijela detalje istrage.

"Možemo potvrditi da se optužba koju smo zaprimili odnosi na reprezentaciju Zambije i da je istraga u toku. Svaku optužbu za neprikladno ponašanje shvatamo vrlo ozbiljno i postoji jasna procedura za prijavu takvih slučajeva", saopćili su iz FIFA-e.

Iz Zambijskog nogometnog saveza su poručili da nisu zaprimili nikakvu prijavu, bilo od igračice ili nekog drugog člana delegacije koja je otputovala na Svjetsko prvenstvo.

"Zato smo bili iznenađeni kad smo čuli za navodno neprikladno ponašanje trenera, o čemu je Guardian izvijestio u tekstu na svom mrežnom portalu", izjavio je u priopćenju glavni tajnik Zambijskog nogometnog saveza Reuben Kamanga, dodajući da su svi treninzi ekipe snimani.

O incidentu nije bila obaviještena ni novozelandska policija koja je saopćila da nije zaprimila nikakvu prijavu. "No, ukazano nam je na mogući incident. Nakon inicijalne istrage nikakve dodatne radnje nisu poduzete", izjavio je glasnogovornik policije.

Selektor Bruce Mwape je proteklih mjeseci bio pod istragom za navodne seksualne napade. Iz Zambijskog nogometnog saveza su potvrdili da je istraga otvorena, ali da nikada nisu primili nijednu službenu pritužbu. Mwape je tokom konferencija za medije tijekom ovog Svjetskog prvenstva više puta bio suočen s pitanjima o optužbama za seksualno zlostavljanje, ali je za sve optužbe tvrdio da su lažne.

Zambija je takmičenje u skupini C završila osvojivši treće mjesto pobjedom nad Kostarikom (3:1), nakon dva uvjerljiva poraza od Japana (5:0) i Španjolske (5:0), prenosi index.