Dijamant na Bosforu

Transfer Edina Džeke u turski Fenerbahče odjeknuo je jučer cijelom Turskom, a lik bosanskohercegovačkog reprezentativca jutros dominira i na naslovnicama turske štampe, piše Anadolija.

List Fanatik, jedan od vodećih sportskih dnevnih listova u Turskoj, transfer Edina Džeke na svojoj naslovnoj strani dao je riječima "Prva bomba sezone". Osim Edinovog portreta, dobar dio naslovnice posvećen je podacima o tome kako Džeko u domovini ima status legende i nadimak Dijamant.

- Fener je doveo kralja golgetera - naslov je u sportskoj dnevnoj novini Fotomac. Gotovo kompletna naslovnica Fotomaca posvećena je transferu Edina Džeke, gdje je iznesena i njegova detaljna statistika u ranijim klubovima Wolfsburgu, Manchester Cityju, Romi i Interu. Novinari Fotomaca istakli su da je Fenerbahče doveo "fudbalera koji je obilježio evropsku fudbalsku scenu u posljednjih 10 godina". Navode također kako je Fenerbahče dugo sanjao o tome da u svoje redove dovede Edina Džeku.

- Edin Džeko je od danas Fenerovac - naslov je dnevnog lista Sabah, dok je list Turkiye transfer Džeke naslovio sa: "Stigla je Fenerova zvijezda". Slični naslovi i pohvalne riječi o bh. reprezentativcu mogli su se vidjeti i u drugim printanim turskim medijima.

Edin Džeko je jučer potpisao dvogodišnji ugovor s Fenerbahčeom na stadionu Ulker u prisustvu predsjednika kluba Alija Koca. Džeko je prethodno prošao i ljekarski pregled, a naredne dvije sezone će u žuto-tamnoplavom dresu zarađivati po 4,2 miliona eura.

U izjavi za Fenerbahče TV, 37-godišnji Džeko je kazao da je donio pravu odluku dolaskom u Istanbul i da je sretan i ponosan što je dio veličanstvene porodice Fenerbahčea.

- Sjajno se osjećam. Već sam znao da je Fenerbahče veliki klub, ali za kratko vrijeme koje sam proveo ovdje, shvatio sam da sam donio pravu odluku i jedva čekam da izađem na teren - poručio je Džeko.

Navijačima je obećao da će dati sve od sebe u svakoj utakmici i na svakom treningu.

Anadolija