ŠANSA GENERACIJE

Nogometna reprezentacija Hrvatske danas će se obračunati sa Španijom u finalu Lige nacija i tu tražiti priliku da osvoji prvu zlatnu medalju u historiji.

Nakon dvije bronzane na svjetskim prvenstvima (1998. i 2022. godine) te srebra na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, Hrvati danas imaju priliku osvojiti i prvo zlato u UEFA-inim i FIFA-inim takmičenjima.

Na putu ka zlatu stoji im uvijek neugodna selekcija Španije koja je opasna, bez obzira na to što možda na prvi pogled u sastavu i nema toliko zvijezda, kao što je to bio ranije slučaj.

Obje selekcije izborile su finale u dramatičnim utakmicama. Hrvatska je nakon produžetaka rezultatom 4:2 nadigrala domaćina Final Foura, selekciju Nizozemske, dok je Španija golom u finišu regularnih 90 minuta izbacila Italiju.

Upravo će se poražene selekcije Nizozemske i Italije danas sastati u prvom meču, koji će odrediti osvajača bronze u trećoj sezoni Lige nacija.

Meč za treće mjesto igra se na De Grolsch Veste stadionu u Enschedeu s početkom u 15 sati, dok je finale zakazano za večeras u 20:45 na čuvenom De Kuipu u Rotterdamu.

Očekuje se velika podrška hrvatskih navijača koji se danima nalaze u Rotterdamu i gdje su već proslavili ulazak u finale. Prema nekim procjenama, Vatrenih bi moglo biti oko 20.000 na tribinama De Kuipa.