LJUBIMAC NAVIJAČA

Do prije samo nekoliko dana niko u Evropi nije znao za Matea Reteguija, a nakon što je postigao dva gola u dvije utakmice za Italiju postao je već ljubimac navijača Azzurra.

Kada su vidjeli spisak nogometaša koje je selektor Roberto Mancini pozvao za prva dva kola kvalifikacija, navijači Italije su se pitali - ko je, zaboga, Mateo Retegui?

Zbog njega je čak Mancini i pogazio svoje principe - selektor Italije je ranije oštro kritikovao ideju o nastupu stranaca za Italiju, no ipak je pozvao momka koji sa Italijom ima veoma malo veze.

"Sve evropske reprezentacije u svojim redovima imaju igrače koji su iz drugih država", pravdao se Mancini kada je objavio da je Reteguija pozvao umjesto povrijeđenog Cire Immobilea.

Naime, radi se o 23-godišnjaku koji nije nikada prije ni kročio u Italiju, niti priča italijanski jezik.

Rođen je u San Fernandu, mjestu nadomak argentinskog glavnog grada Buenos Airesa, te je i nastupao za U19 i U20 selekcije Argentine.

Italijansko državljanstvo je dobio preko dede s majčine strane Angela Dimarca, koji je sredinom prošlog vijeka sa Sicilije odselio u Argentinu.

Retegui je nogometaš Boca Juniorsa na posudbi u Tigreu za koji je ove sezone postigao 29 golova u 51 utakmici, a za Italiju je u susretima protiv Engleske i Malte postigao po jedan pogodak i postao novi ljubimac navijača.