REAGOVAO I VAR

Ekipa Chelseaja pobijedila je Borussiju Dortmund u uzvratnom meču osmine finala Lige prvaka rezultatom 2:0 i nakon poraza u prvom meču od 1:0, uspjela nadoknaditi zaostatak i osigurati prolazak u narednu fazu. Odlučujući pogodak, onaj koji je postignut iz penala, privukao je veliku pažnju nakon meča.

Naime, drugi pogodak za Plavce iz Londona postigao je Kai Havertz u 53. minuti i to iz ponovljenog penala. Sudija Makkelie je prvobitno svirao najstrožiju kaznu nakon što je centaršut Chilwella pogodio u ruku Wolfa, no iz prvog pokušaja Nijemac nije bio precizan i pogodio je stativu.

Iako su igrači Borussije počeli sa slavljem, vjerujući da su još u igri i da nemaju zaostatak, uz pomoć VAR tehnologije ustanovljeno je da su čak dva njihova igrača ranije utrčala u kazneni prostor, zbog čega je sudija Makkelie ponovo svirao penal i drugi put je Havertz bio precizan.

Šutirao je slično kao i prvi put, s tim da je sada bio znatno precizniji i doveo svoj tim do vodstva od 2:0, koje će mu na kraju donijeti i plasman u četvrtfinale najelitnijeg nogometnog takmičenja u Evropi.

Iz Borussije su bili bijesni zbog ove odluke sudije Makkeliea, a najoštriji je bio Emre Can koji je rekao da je bio "bezobrazan" te da je imao pogrešan odnos prema igračima njemačkog tima od prve minute.

"Nismo zaslužili da se oprostimo od Lige prvaka na ovaj način, sudija je od početka imao pogrešan odnos prema nama, pa do kraja utakmice. On je kriv za naš poraz i nema tu puno priče. Svi su vidjeli šta je uradio, bio je jako bezobrazan prema nama i ne znam zašto je ponovio penal kada je bilo toliko igrača u kaznenom prostoru", rekao je Can.