Engleska Premier liga je nakon četiri godine istrage optužila Manchester City za više od 100 slučajeva kršenja finansijskih pravila lige. Između ostalog, klub sa Etihada terete da je skrivao izvore prihoda, kao i stvarne iznose plaća nogometaša, te da je tajnim ugovorom bivšem treneru Robertu Manciniju platio milione.

“Times” piše da je toliki broj ozbiljnog kršenja pravila lige nezabilježen u istoriji.

“Ako Cityju bude dokazana krivica, prijeti mu oduzimanje bodova ili čak izbacivanje iz lige”, piše Martyn Ziegler, glavni sportski reporter jednog od najuglednijih listova na svijetu. Osim spomenutih kazni Cityju prijeti i oduzimanje naslova prvaka, zabrana transfera i ograničenje potrošnje novca.

BBC ističe kako se City tereti da je navedena pravila kršio od 2009. do 2018. te podsjeća da je prije tri godine UEFA kaznila klub dvogodišnjom zabranom igranja evropskih kupova i s još 30 miliona eura zbog “ozbiljnog kršenja” finansijskog fair-playa od 2012. do 2016., ali je Visoki sportski sud (CAS) u Lozani srušio tu presudu.

CAS ne samo da je poštedio City izbacivanja iz Evrope nego mu je još i finansijsku kaznu smanjio s 30 na 10 miliona eura. Ipak, nova optužnica protiv Cityja, koju je sada podigla Premier liga, obuhvaća duplo duže razdoblje i čak 100 slučajeva kršenja finansijskih pravila. Otežavajuća okolnost za City je što se u optužnici navodi da je klub odbijao sarađivati s istražiteljima.

NOVA TABELA?!

Englesku javnost, ali i ljubitelje nogometa širom svijeta, od svih kazni koje prijete Cityju, naravno, ako bude proglašen krivim, najviše intrigira najteža kazna koju može dobiti klub, a to je izbacivanje iz Premier lige. Jer u devet godina obuhvaćenih istragom i optužnicom City je tri puta osvajao engleski naslov, a od 2018. do danas još tri puta.

Tako su Englezi već napravili tablicu Premier lige ako City odmah bude izbačen. U tom slučaju bi svi njegovi rezultati u ovoj sezoni bili izbrisani. U engleskom nogometu to se već dogodilo s petoligašem Dover Athleticom prošle godine.

Sada bi u prvoj ligi sedam klubova koji su ove sezone osvajali bodove protiv Cityja ostali bez njih jer bi im bili poništeni ti rezultati. Izbacivanjem Guardioline ekipe iz lige najviše bi se okoristio lider Arsenal. Ostankom bez jedinog konkurenta za naslov, ostao bi prvi s čak 11 bodova više od Newcastlea i Manchester Uniteda.



Tottenhamu bi bila poništena pobjeda nad Cityjem prošlog vikenda, ali bi svejedno bio na četvrtom, zadnjem mjestu koje vodi u Ligu prvaka. Fulham bi skočio na peto mjesto u zonu Evrope, a iz opasne zone bi pobjegao Everton.