NE MOGU IH KAZNITI

Pokretač evropske Superlige - sportska razvojna kompanija A22 Sports Management, dobila je žalbu na španskom sudu, koji je današnjom presudom stao u zaštitu klubova koji su formirali ovo takmičenje od kažnjavanja UEFA-e i FIFA-e.

Vijest donosi Ben Jacobs, pouzdani novinar CBS-a, koji je objavio detalje današnje presude, a kako je naveo, presuda u korist "superligaša" donesena je iz razloga jer UEFA i FIFA koriste svoje "disciplinske ovlasti za stvaranje monopola nad bilo kojim neovisnim profesionalnim nogometnim takmičenjem".

"Tvrditi da se izvan UEFA-e i FIFA-e može formirati slobodno neovisno profesionalno nogometno takmičenje, koje bi se moglo takmičiti s njihovim i bez njihovog uplitanja, otkriva krajnju naivnost ove dvije strane, jer optuženi imaju tako jako tržište vlasti koju su iz svog monopolskog položaja sposobni zastražiti, kao što su to učinili javnim izjavama koje se motivisale ovaj slučaj", navodi se u objašnjenju i ono najvažnije dodaje:

"Moguće opravdanje ponašanja UEFA-e i FIFA-e, kao pokušaj zaštite evropskog sportskog modela je, prema nama, slaba isprika."

Superliga je prvobitno zamišljena kao takmičenje zatvorenog tipa za najbogatije evropske klubove, a od klubova koji su je kreirali ostali su samo Barcelona, Real Madrid i Juventus.

Real je, podsjećamo, uz Juventus bio glavni zagovornik za novo kontinentalno takmičenje - Superligu, no ta ideja je brzo izgubila mogućnost održavanja jer je UEFA zaprijetila rigoroznim kaznama.

S tim u vezi, devet od 12 klubova "osnivača" Superlige se povuklo iz takmičenja i na kraju je "san" o novom takmičenju ostao samo u rukama Reala, Juventusa i Barcelone. Zbog toga, današnja pobjeda na sudu u Madridu mogla bi im dati dodatni vjetar u leđa.